Pótfelvételi a Károlin!

A 2022. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás eredményeképpen több mint 2300-an kezdhetik meg a tanévet egyetemünkön világi képzésben 2022 szeptemberében, ám akik eddig nem jutottak be, azoknak most újabb esély nyílik a 2022. évi felsőoktatási pótfelvételi eljárás (2022P) keretein belül.

Ünnepélyes tanévnyitó

frissítve: 2020. szeptember 3.
A Károli Gáspár Református Egyetem 2020. szeptember 7-én (hétfőn) 10 órakor, istentisztelet keretében tartja ünnepélyes tanévnyitóját, melynek helyszíne a Pozsonyi Úti Református Egyházközség Hálaadás Temploma lesz (1133 Budapest, Pozsonyi út 58.).

Tájékoztató Neptun leállásról

A felsőoktatás átalakításának következtében a Neumann János Egyetem Pedagógusképző Kara a Károli Gáspár Református Egyetem szervezetébe olvad be.

Meghosszabbított jelentkezési határidő 2018.08.31.-ig Szakirányú képzéseinken!

A Károli Gáspár Református Egyetem elkötelezett a szakmai megújító képzések iránt. Az Állam- és Jogtudományi Kar szakirányú továbbképzéseinek színes kínálata új irányokat és lehetőségeket nyújt az önképzésben. Egyetemünk a régi és új együttélésével ötvözi a református oktatás hagyományait és a szakmai megújulás iránti nyitottságot. Célunk és feladatunk, hogy a református kollégiumok hagyományait folytatva a lelkészképzés mellett, keresztyén szellemiségben, több tudományterületen és tudományágban folytassunk szakirányú továbbképzéseket is.

Karrieriroda - nyári ügyfélfogadási rend

Tisztelt Hallgatók!

2017. július 3. és augusztus 20. közötta Karrieriroda ügyfélfogadása szünetel.
A szakmai gyakorlati jelentkezésekkel kapcsolatos ügyintézés – befogadó nyilatkozatok és együttműködési megállapodások leadása, átvétele – a Tanulmányi Osztályon érhető el.
A szakmai gyakorlati dokumentációk és munkaviszony beszámítása iránti kérelmek átvétele augusztus 21-ig szünetel.

Pótfelvételi 2016

A KRE lányok a bajnokok!

Az EFOTT fesztiválon a nagy meleg ellenére is sikerült az Egyetemünk kézilabdás lányainak az első helyet elhozniuk, maguk mögött hagyva a Testnevelési Egyetemet! A díjat Prof. Dr. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi - Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke adta át a péntek délutáni eredményhirdetésen.

Idén is Pont Ott Parti

2015. július 23-án 14 órától, a ponthatárok kihirdetésének napján megtalálsz bennünket is hivatalos ponthatár-váró rendezvényen, a Pont Ott Partin az Orczy-parkban (1089 Budapest, Orczy út 1.).
Keressétek a Károlis sátrat a helyszínen, izguljunk és ünnepeljünk együtt a KRE standon!
 
Bővebb információ és programok: http://www.felvi.hu/pop2015


Elkezdődött a Csillagpont!

 
Forrás: http://csillag.reformatus.hu/v/nyito-istentisztelet-/


Idén Tatán, az Olimpiai Központban kerül megrendezésre a Csillagpont július 21 és 25 között! A Csillagpont egy ifjúsági találkozó, amely többet kínál egy egyszerű fesztiválnál: ez egyben lelki alkalom is, ahol tényleg feltöltekezhetsz. Nyári ifjúsági eseményként nemcsak igényes kulturális és szórakozási lehetőségeket kínál, hanem egyben találkozási pont is, ahol együtt gondolkodhatunk a világról, közös értékeinkről, Istenről.

A 2015-ös Csillagpont központi gondolata a bizalom, amely nemcsak kapcsolatainknak, hanem hétköznapi életünknek is alapköve: fontos, hogy kiben vagy éppen miben bízunk, miért nehéz bíznunk (csalódások, kockázat), hogyan lehet mégis bíznunk (döntés, tapasztalat).

Részt vehetsz táncházakon, közös éneklésen, elgondolkodtató előadásokon, izgalmas kísérőprogramokon is. Azért hogy mindenki jól érezze magát, idén a zenei programok három színpadon (Nagyszínpad, Kisszínpad, Dicsőítő színpad) kerülnek a közönség elé, figyelembe véve a különböző zenei stílusokat. Idén a Csillagpont színpadát egyetemünkről Károli Színpadnak nevezték el. Vendég lesz többek között a Mary PopKids, a Keresztkérdés és a Magashegyi Underground.
 
Ezen kívül a Csillagpont területén hat különböző közösségi tér várja az érdeklődőket: Klasszikus Pont, Öko Pont, Középiskolás Pont, Egyetemista Pont, Érzékenyítő Pont, Párkapcsolati Pont. Számos sportprogram közül is választhattok, íme néhány ízelítőként: lasertag, falmászás, zumba, teke, számháború….
 
Egyetemünk a Lehetőségek Piacán elérhető, gyertek és találkozzunk a Károlis standnál!




Forrás: Károli stand


Gór-Nagy Miklós VB-kerettag


forrás: vlv.hu

Benedek Tibor, a világbajnoki címvédő férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya megnevezte azt a 13 játékost, aki a két hét múlva rajtoló oroszországi vb-n szerepel.  A megnevezett játékosok között van Gór-Nagy Miklós jogász hallgatónk is.
 
A keretbe bekerüléshez ezúton is gratulálunk és további sok szerencsét kívánunk a világbajnoksághoz!
 
A hírről további információ az alábbi oldalon érhető el.


Nemzetközi holland nyári egyetem

 

Egyetemünk Német és Holland Nyelvű Kultúrák Intézete Néderlandisztika Tanszéke 2015. július 1-12. között nemzetközi holland nyári egyetemet rendez. A részletek itt elérhetőek.


Magyar érmek a budapesti vízilabda Európa-bajnokságon!

2014.07.28-án, vasárnap véget ért a Budapesten zajló vízilabda Európa Bajnokság, ahonnan a női és férfi vízilabda válogatottunk is éremmel tért haza!
 
Merész András vezetésével a magyar női vízilabda válogatott a bronzmérkőzésen 10-9 arányban legyőzte az olaszokat, így csapatunk a dobogó 3. fokára állhatott fel!
 
A Benedek Tibor által vezetett férfi vízilabda válogatott a szerbekkel vívott döntőben 7-12 arányban végül az ezüstérmet szerezte meg. A pólósok csapatát Egyetemünk jogász hallgatója, Gór-Nagy Miklós is erősítette, aki a mérkőzést követően így nyilatkozott: „Óriási erőt éreztem a csapatban. Megmondom őszintén, nem tudtam elképzelni, hogy itt ők (a szerbek – a szerk.) ma nyerhetnek. Ennek ellenére az ő nyakukba akasztották az aranyat, de ettől függetlenül úgy érzem, hogy ez egy fantasztikus két hét volt.” (forrás: vlv.hu)
 
Mindkét csapat sikeréhez szívből gratulálunk!


Fotó: Szaka József 

Gyászjelentés - Elhunyt Prof. Dr. Ladányi Sándor

Megrendüléssel tudatjuk a szomorú hírt, hogy Prof. Dr. Ladányi Sándor, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának emeritus professzora hosszú szenvedés után, 77. évében megtért Teremtőjéhez.

Búcsúztatása 2014. augusztus 7-én (csütörtökön) 14 órakor lesz a Fasori Református Templomban.

Hordozzuk imádságban a gyászoló családot.

 

Nekrológ

Ladányi Sándor (1937-2014)

„...-aki él és hisz énbennem, az nem hal meg soha” (Jn 11:26)


Ladányi Sándor református lelkipásztor, teológiai tanár a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karának emeritus professzora 2014. július 12-én hitben elhordozott, hosszú, türelmes szenvedés után megtért Teremtő Istenéhez.

Ladányi Sándor Kisújszálláson 1937. február 1-jén született. A Budapesti Közgazdasági Technikumot jeles eredménnyel elvégezte, majd 1955-1957 között az Építőipari és Közlekedési Műszaki Egyetem mérnöki karának hallgatója lett, amelyet a Budapesti Református Teológiai Akadémiára való jelentkezése miatt hagyott ott. 1962-ben fejezte be teológia tanulmányait és 1963-ban szerzett lelkészi oklevelet. 1962-1964 között Fóton, Bián és Bicskén szolgált segédlelkészként. A Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday levéltárában dolgozott 1964-től 1979-ig, melynek igazgatói tisztét is betöltötte. Ebben az időben végezte el az ELTE-n 1966-1969 között a történelem szakot és kapott középiskolai tanári diplomát, majd 1970-1973 között szintén az ELTE-n, levelező képzésben végezte el a levéltár szakot. Tudományos fokozatai: 1973. ELTE bölcsészdoktori diploma, 1996. KRE HTK teológiai doktori oklevél.

A Budapesti Református Teológiai Akadémia,1993-tól Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Kara (KRE HTK) Magyar Egyháztörténeti Tanszéken tanított 1979-től, ahol betöltötte a tanszékvezetői tisztet is 2007. február 1-jéig. A KRE BTK-n is óraadóként tanított. 2007-ben nyugdíjba vonult és emeritus professzorként tanított nappali és levelező tagozaton a HTK-n 2012-ig.

Istentől kapott szolgálati területein a munkát szeretettel és alázattal végezte mind a levéltárban, mind pedig a Teológián. Igényes volt kutatómunkájában, publikációi megjelentetésében, a tanórákra való felkészülésében, igehirdetéseiben, előadásokban, legyen az a Magyar Tudományos Akadémián vagy egy kis gyülekezetben. Szeretettel, hittel, odaadással végezte munkáját. Akinek tudott szívesen segített az élet bárminemű kérdésében, legyen az teológiai, történeti vagy személyes életprobléma. A KRE HTK 2012. július 1-jei tanévzáróján még átvette aranydiplomáját, majd betegsége miatt teljesen visszavonultan élt haláláig.

Főbb kutatási területei: A magyarországi protestáns egyházak, különös tekintettel a református egyház széleskörű története a 17. 18. században. Így Ráday Pál élete, egyházpolitikai, lelki tevékenysége; a Rákóczi szabadságharc valláspolitikája; református diákok peregrinációja, illetve meghatározó kutatásokat végzett és könyveket, tanulmányokat jelentetett meg a Magyarországi Református Egyház 20. századi történetéből. Írt a 20. században élő mind a magyar, mind a református egyház történetét meghatározó személyekről: Ravasz László, Kardos János, Vásárhelyi János, Sebestyén Jenő, Bucsay Mihály, Zsindely Endre, Ivanyos Lajos, és előkészítette Zoványi Jenő egyháztörténeti lexikonjának javított kiadását.

2005-ben a KRE HTK megalakulásának 150. évfordulójára ünnepi kötetet szerkesztett, 2006-ban pedig A Magyar Református Egyház 1956 tükrében címen tanulmány kötetet adott ki.

1999-2002 között Széchenyi professzori ösztöndíjat kapott. 1991-1998-ig az ELTE BTK Neveléstörténeti Tanszékén speciálkollégiumot vezetett a református iskolaügy témakörben.
Tisztségei: Az 1980-as évek végétől az MTA Egyháztörténeti, Művelődéstörténeti, Neveléstörténeti, valamint a Nemzetközi Egyetemtörténeti Bizottság Magyar Nemzeti Bizottságának tagja; a MAB keretében működő Teológiai és Vallási Felsőoktatási Szakbizottsága tagja, illetve 1998-tól a Pedagógus Továbbképzési Akkreditációs Bizottság szakértői tagja; továbbá a Magyar Történelmi Társulat, a Magyar Történészek Világszövetsége, a Magyar Egyetemi és Főiskolai oktatók közössége és az Országos Református Tanáregyesület tagja. Munkakapcsolatban állt a bécsi egyetem Protestáns Teológiai Fakultás Egyháztörténeti Tanszékével, az Osztrák Életrajzi Lexikon szerkesztőségével (Redaktion des Österreichischen Biographischen Lexikons, ein Institut der Österreichischen Akademie der Wissenschaften) és az amsterdami Vrije Universiteit-tel.

Egyháztörténeti munkáját segítette az 1976-tól 1977-ig Bécsben és 1989-ben Amsterdamban eltöltött kutatási idő. Több alkalommal tartott előadást Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Erdélyben és a Felvidéken.

Életének és munkájának az előbb felsoroltak csak rövid ismertetését adták.

Áldott legyen a Mindenható Isten, hogy megajándékozta Ladányi Professzor urat hűséges kitartással, Isten és ember iránti szeretettel, s hogy egész életét megpróbálta Isten dicsőségére élni.

Soli Deo Gloria


Egyetemünk hallgatója, Tibolya Péter aranyérmet nyert a székesfehérvári öttusa Európa-bajnokságon.

Egyetemünk hallgatója, Tibolya Péter aranyérmet nyert a székesfehérvári öttusa Európa Bajnokságon.
 
A KRE Állam- és Jogtudományi Karának jogász hallgatója, Tibolya Péter nagyszerű teljesítményével hozzájárult az öttusa csapat sikeréhez. A férfiak hagyományos versenyében a magyar csapat első helyen végzett 4324 ponttal, egyéniben pedig Tibolya Péter a 16. helyet szerezte meg.
 
2014. július 10-15. között rendezték meg Székesfehérváron az öttusa Európa-bajnokságot (Senior European Championships), ahol a magyarok két versenyszám után (vívás, úszás) a második helyen álltak, de a lovaglás során megszerezték az első helyet. A magyar trió a vezetést magabiztosan megőrizte a lövészettel kombinált futásban is.
A Kasza Róbert, Demeter Bence, Tibolya Péter összeállítású együttes mögött az olaszok végeztek a második, a csehek pedig a harmadik helyen.
 
Gratulálunk a nagyszerű eredményhez és további hasonló sikereket kívánunk!


Az aranyérmes magyar csapat balról: Demeter Bence, Tibolya Péter és Kasza Róbert
(Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


Ismét két aranyéremmel gazdagodott Egyetemünk hallgatója, Szabó Gabriella

Szabó Gabriella, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar jogászképzésben részt vevő hallgatója női kajaknégyesben 500 méteren és női kajak párosban 500 méteren is aranyérmet nyert a 2014. július 11-13. között, a németországi Brandenburgban megrendezett Kajak-kenu Európa-bajnokságon.

Az Európa-bajnokságon a magyar versenyzők nyolc arany- és öt ezüstérmet nyertek, ezzel az éremtáblázat első helyén zártak.

A kiváló eredményhez sok szeretettel gratulálunk és további szép sikereket kívánunk!

 
MTI Fotó: Kovács Tamás
 
MTI Fotó: Kovács Tamás
 
MTI Fotó: Kovács Tamás

MOB-KRE együttműködés

Egyetemünk belépett az Olimpikon Életút Programba


A 2013. június 26-án az ELTE Jogtudományi Karán tartott Magyar Rektori Konferencián a Magyar Olimpiai Bizottság 30 felsőoktatási intézmény vezetőjével írta alá az Olimpikon Életút Programról szóló szerződést, többek között Egyetemünk Rektorával, Prof. Dr. Balla Péterrel is. A szerződést kötő felsőoktatási intézmények vezetőin, illetve Borkai Zsolt MOB elnökön kívül a rendezvényen jelen volt számos olimpikon, a sportélet vezetői, illetve a média képviselői is.
Az Olimpikon Életút Program részeként Egyetemünk kiemelt támogatást biztosít az olimpiai kerettagok, illetve az „olimpiai reménységek” részére.

(fotó: MOB)

Olimpikon és olimpiai kerettag hallgatóink

Állam- és Jogtudományi Kar:
Gór-Nagy Miklós – olimpiai válogatott (vízilabda)
Gyenesei Leila – olimpikon (sífutás, öttusa)
Juhász Vanda (végzett) – olimpikon (gerelyhajítás)
Kósik Soma – olimpiai válogatott (vízilabda)
Szabó Gabriella – olimpiai bajnok (kajak-kenu)
Szepesi Bertold – olimpiai válogatott (alpesi sí)
Tibolya Péter (végzett) – olimpiai válogatott (öttusa)

Bölcsészettudományi Kar:
Szilágyi Áron – olimpiai bajnok (vívás)


Doktori pótfelvételi

Kedves Érdeklődők!

A Történelemtudományi Doktori Iskola pótfelvételit hirdet a 2013/2014-es őszi félév költségtérítéses képzésére. Felvételi időpontja: 2013. augusztus 26. (hétfő) 14:00. Hely: KRE BTK (1088 Budapest, Reviczky u. 4.) II. em. 212-es Doktori Iskola szoba. Jelentkezni 2013. augusztus 9-ig lehet a felvételi anyag beküldésével. További információ: Történettudományi Intézet Titkárság
(gergely.noemi@kre.hu; 483 2875)


Emlékezés Buda Bélára egy munkatárs szemével

Megrendítően hangzott a hír, hogy 74 évesen meghalt Buda Béla. Ki fogja ezentúl képviselni a pszichológiát, hangsúlyozni a pszichológiai aspektus jelentőségét az egészségügyi ellátásban az orvosok részéről? Ki fogja minden fórumon hangoztatni a pszichológia fontosságát a lelki és testi egészségért folytatott prevenciós és terápiás munkában? Ki fogja számtalan könyvismertetéssel tájékoztatni a szakmát a nemzetközi tudományos trendekről?

Már ifjú pszichiáterként kezdett szaklapokban írni (Orvosi Hetilap, Pszichológiai Szemle, Pszichiátria Hungarica, Pszichoterápia) a pszichológia és pszichoterápia társadalmi fontosságáról, amikor még ezekről alig eshetett szó. Az 1971-ben megjelent A pszichoanalízis modern irányzatai című könyve mérföldkő volt, az addig agyonhallgatott tudományterületről hozott hírt a szakmának és az érdeklődő értelmiségnek.

1973-78 között az Országos Ideg- és Elmegyógyászati Intézetben dolgozott, ahol olyan új és akkor még „kényes” témákról adott elő a szerdai „Tudományokon”, amivel megannyiszor felkavarta a tisztes főorvosi kart. Az általa tartott „Tudományokra” mi, lipóti pszichológusok lelkesen jártunk, sőt külső kollégáinkat is hívtuk, hiszen Buda előadásai új látásmódot és gyógyító attitűdöt hirdettek. Számos szakterület ismeretanyagát és szemléletét integrálta, élesen rávilágítva a problémákra és a diszkussziót bátorítva. A pszichiátriai betegségeket pszichoszociális összefüggésekbe helyezte, pszichoszexuális fejlődésről beszélt, mi több, pszichodinamikai aspektusból is elemzett. A pszichoszexuális fejlődésről írt könyvét több nyelvre lefordították, s itthon 10-nél több kiadást ért meg. (A szexualitás modern elméletei, Tankönyv Kiadó, Bp. 1974.). Az orvos-beteg kapcsolatban a pszichológiai és kommunikációs sajátosságokra hívta fel a figyelmet – ami a pszichológus-beteg kapcsolatra is vonatkoztatható –, máskor pedig a pszichoterápia hatáselemeiről beszélt, hangsúlyozva a nem specifikus tényezőket. Mindezek szemléletformáló hatással voltak az országos intézmény orvosaira és pszichológusaira.

Buda Béla azt is kiharcolta, hogy egy csoportterápiát folyamatában megtekintsenek zártláncú tv-n, ami akkor óriási dolognak számított. Így elérte, hogy a csoportmódszerek elfogadottá kezdtek válni a pszichiátriai osztályokon, és mi, pszichológusok is vezethettünk önállóan csoportterápiát. A 70-es évek közepén induló Pszichoterápiás Hétvége mozgalom egyik alapító tagja volt. Célja az volt, hogy csökkentse a merev szakmapolitikai ellenállást, amely akkoriban elég általános volt pszichoterápiás módszerekkel szemben. Ezzel a klinikai pszichológusok is fontos szerephez jutottak.

1978-95-ig a Sportkórházban működtetett pszichoterápiás osztály vezetője volt. Szakmai utam meghatározó időszaka volt a sportkórházi csapatban eltöltött idő. Itt nekünk, pszichológusoknak egyenrangú szerep jutott és szabad teret kaptunk a különböző pszichoterápiás módszerek (pl. művészetterápia, pszichodráma, mozgásterápia, nagycsoport, családterápia, fókusz terápia), s az un. terápiás közösség megismerésében és használatában.
Orvos volt, de világlátásában polihisztor. Érdeklődése a társadalom egészének működésére irányult és igen hamar felfigyelt a társadalmi beilleszkedési zavarokra, s a devianciakutatásokért a 80-as évektől sokat tett (szuicidium-, depresszió-, alkohol,- drog-kutatások). A társadalom mentális egészségvédelme érdekében a prevencióra helyezte a fő súlyt, legfőbb területnek az iskolai mentálhigiéné erősítését, benne a pedagógusok továbbképzését tekintette. A Nevelési tanácsadó hálózat kialakítása és szakmai támogatása is évtizedeken keresztül fontos terület volt a számára.

1995-2001 között a SOTE Magatartástudományi Intézetének egyik vezetőjeként az orvosképzésben bevezették az orvosi kommunikáció tantárgyat és az empátiás készség fejlesztését. A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei című, nemzetközi elismerést szerzett könyve minden segítő szakmabeli számára alapkönyv kellene, hogy legyen.

Nyilvánvaló, hogy az orvostársadalom pszichológiai kultúrájának javításával nagymértékben elősegítette a pszichológusok munkájának értékelését és a velük való együttműködés elterjedését.

1998 -2004 között a Károli Gáspár Református Egyetemen az általa megalapított kommunikáció szak indulásakor szintén a munkatársa lehettem. A szak profiljában hangsúlyt kapott a segítő-fejlesztő kommunikációs szakirány, amelyben a proszociális értékek képviselete mellett az empátia és hitelesség princípiumait helyezte előtérbe, s a pszichoterápiás tapasztalatokat integrálta. Itt az empátia jelenségének további vizsgálódására nyílt lehetőség, és 2012-ben megjelent az Empátia (Buda, 1978) újra átdolgozott kiadása (Károli Könyvek sorozat, L’Harmattan Kiadó).

Már nyugdíjasként 2004-től az egészségügy legnehezebb, gazdátlan területén vállalt küzdelmet; az alkohológiai ellátásba próbált „életet lehelni”. Tudományos igazgatója volt a Nemzeti Drogmegelőzési- és Módszertani Kutatóintézetnek. Ezeken a területeken is pszichológusokkal, szociológusokkal együttműködve próbált a prevenció, ill. a gyógyítás szolgálatába állni.

Buda Béla különleges nyelvtehetsége (vagy tucatnyi nyelven olvasott, beszélt, féltucatnyi nyelven írt) és szívós munkája folytán számtalan külföldi szakirodalomról adott hírt több száz recenzióban. A recenziót önálló műfajjá fejlesztette. Folyóiratokat alapított és szerkesztésüket is vállalta, hogy a szakma fejlődését elősegítse (1992-2001 között a Pszichoterápiát, 1993-2002 között a Szenvedélybetegségek c. folyóiratot).

Dr. Buda Béla elment közülünk, és a pszichológus társadalomban is nagy űrt hagyott maga után. Hiányozni fog hatalmas tudása, nagy ívű gondolkodásmódja, adni, segíteni mindig kész embersége, elkötelezett, küldetéses élete, sajátos csendes humora és meg nem alkuvó, korrumpálhatatlan jelleme.

Távozásával az egész magyar szellemi életben hiányozni fog bölcs gondolkodása és felelős, higgadt megszólalásai.

Budapest,2013.július 8. dr. Komlósi Piroska

Gyászjelentés

A Károli Gáspár Református Egyetem vezetése megrendüléssel tudatja, hogy 2013. július 7-én, 74 éves korában elhunyt Dr. Buda Béla Prima-díjas pszichiáter, a Magyar Köztársaság Érdemrend Középkeresztjének kitüntetettje, a KRE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékének alapítója, a Károli Gáspár Református Egyetem Díszpolgára. Utolsó könyve, az Empátia bővített, átdolgozott kiadása a Károli Könyvek sorozatban jelent meg 2012-ben a L’Harmattan Kiadónál.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Károli Gáspár Református Egyetem volt munkatársukat saját halottjuknak tekintik. Dr. Buda Bélától a család és a két intézmény, tisztelői, kollégái és barátai 2013. július 25-én 14.15 órakor vesznek búcsút a Farkasréti temető Makovecz termében (főbejárati ravatalozó).

Buda Béla a rendszerváltó generáció egyik legjelesebb képviselője volt, aki Magyarország lelki-szellemi újjáépítését az emberi közösségek lelki egészségének helyreállításán keresztül kívánta elérni. Szelíd szenvedéllyel harcolt a szenvedélybetegekért – írta róla Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Elhunyt Dr. habil. Buda Béla PhD pszichiáter, pszichoterapeuta, addiktológus, kommunikációkutató, szakíró és szaklap-szerkesztő, mintegy huszonöt nemzetközi szakmai társaság tisztségviselője, húsz külföldi szakfolyóirat szerkesztőbizottsági tagja, öt magyar szakmai egyesület volt elnöke. 1964 óta dolgozott orvosként, s az 1980-as évektől tanított a felsőoktatásban. Rendkívüli gazdagság, könyvek, tanulmányok sokasága jellemzik alkotó munkásságát a pszichoterápia, a csoportkutatás, a szociálpszichológia, a szociológia, a devianciák, a személyközi kommunikáció, a média, reklám és marketing területeken. 1978-tól töltött be vezető állásokat a pszichiátria, a testnevelés-sportegészségügy, a nemzeti egészségvédelem, a kommunikáció, a nemzeti drogmegelőzés és az addiktológia területein.

A KRE BTK Társadalom- és Komnmunikációtudományi Intézetének nekrológja

Bagdy Emőke professor emeritus (KRE BTK) nekrológja

Nagy Zsuzsa nekrológja

További nekrológok

Dr. Buda Bélával készült interjú - 2006

 

Diplomaosztó

Tisztelettel meghívom
a
Károli Gáspár Református Egyetem
Bölcsészettudományi Karának
tanévzáró tanácsüléssel
egybekötött diplomaosztó
ünnepélyére,

2013. július 5-én,
pénteken 15.00 órára,

a Fasori Református
Gyülekezet templomába
(1071 Budapest. Városligeti fasor 5.)


Megújult honlap

Amint azt Önök is bizonyára észrevették, a Károli Gáspár Református Egyetem honlapja megújuláson esik át. Szíves elnézésüket és megértésüket kérem az átállás idejére, amíg az új oldal teljes kapacitáson nem üzemel.


Fiatal Kutatók és Doktoranduszok III. Nemzetközi Teológuskonferenciája

A Doktoranduszok Országos Szövetségének Teológiai Tudományos Osztálya (DOSZ TTO) a 2010-2011-es nagy sikerű rendezvények után harmadszor is nemzetközi konferenciát tart. A Fiatal Kutatók és Doktoranduszok III. Nemzetközi Teológuskonferenciája 2012. november 2-4. között várja résztvevőit Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán.

Magyar, angol és német nyelveken lehet előadni; a téma, amennyiben a teológiához kapcsolódik, tetszőleges (mint például egyháztörténet, biblikus teológia, művészettörténet, egyházzene, néprajz, vallásfilozófia, vallásszociológia, egyházjog, etika, pasztorálpszichológia). Az előadások hossza 20 perc, utánuk 10 perc vita, beszélgetés következik. Hat szekció a doktoranduszoknak, egy pedig PhD-tanulmányokat folytatni kívánó mesterszakos hallgatóknak biztosít lehetőséget.

Szállás: Lónyay Utcai Református Gimnázium és Kollégium. A teljes részvételi díj, amely a szállás, háromszori meleg étkezés, két konferenciakötet árát tartalmazza: 17.000 Ft. Regisztrációs díj (szállás és étkezés nélkül, két kötettel) 7.000 Ft.

Jelentkezés és részletes információ: dosztto2012@gmail.com. Az előadások szövegének beküldési határideje: 2012. október 10. A konferencia után egy hónap fog rendelkezésre állni a publikáció végleges szövegének leadására. Minden érdeklődő jelentkezését sok szeretettel várjuk.
DOSZ Teológiai Tudományos Osztály

Felhívás - Önkéntes segítőket és támogatókat keres az MRSZ Mentőöves táborához

A Magyar Református Szeretetszolgálat nyári tábort szervez azoknak a gyerekeknek, akik kilakoltatott családban élnek. A Magyarországi Református Egyház és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) tavaly decemberben indította el Mentőöv programját, amellyel a devizahitelük miatt eladósodott és kilakoltatott családokat támogatja. A programban résztvevő családoknak a Szeretetszolgálat fél évig albérletet biztosít, illetve pénzügyi és életviteli tanácsadással segít.  Ezen túl pedig a szülőket tehermentesíti nyáron egy hétre, és gyermekeiknek kikapcsolódást és felejthetetlen élményeket biztosít nyári gyermektáborával.

Az egyhetes, vízparti nyaraláshoz önkéntes segítőket és támogatókat keres a Magyar Református Szeretetszolgálat. Az augusztus 13-18 között Gárdonyban tartandó táborban a gyerekeknek játékos és fejlesztő foglalkozásokat tart az MRSZ, valamint mosolyt csalnak a gyermekek arcára a problémákkal teli mindennapok után. Szükséges a traumát megélt fiatalok lelki állapotával is foglalkozni, jó, ha ezt hasonló helyzetben lévő, azonos korosztályú csoportban teszik meg.

Adománnyal is támogathatják a gyerekek nyaralását, egy nap költsége 2500 forint a teljes hét 15 000 forint. Csekket igényelhet telefonon vagy e-mailben, illetve online adományozás működik a www.jobbadni.hu/tamogatas oldalon. Számlaszám: 10702019-85008898-51100005 Kérjük, a csekk megjegyzés rovatában tüntessék fel: „gyerektábor”! Az önkéntesek jelentkezését az mrsz@jobbadni.hu címen vagy a 06 1 273-0449-es telefonszámon várjuk.

The king James Bible (1611-2011): Prehistory and afterlife

The Institute of English Studies, The Centre for Hermeneutical Research of
Károli Gáspár University of the Reformed Church in Hungary (www.kre.hu)
Budapest, VIII. Reviczky u. 4, H-1088  and The Hungarian Bible Society
are proud to announce an interdisciplinary conference on

THE KING JAMES BIBLE (1611-2011):
PREHISTORY AND AFTERLIFE

Budapest,  September 16-18, 2011

If you wish to attend please mail to Dr. Tibor Fabiny
kingjamesbible.budapest@kre.hu

as soon as possible (latest by August 31).
 
Last minute applications for presenting papers will also be considered.


Our university is named after the 16th century Reformed Pastor Gáspár Károli who published the first complete Hungarian Bible in 1590. THE KÁROLI BIBLE’s influence on Hungarian language and culture is as significant as THE KING JAMES BIBLE’S impact  on the English-speaking world.

The registration fee for the conference is 50 euros which includes the reception on Friday night and the conference dinner on Saturday night as well as coffee and refreshments during the entire conference.

You are requested to arrange accommodation individually. Budapest offers a large variety of places to stay; below is a list of some hostels and hotels in the immediate vicinity of the university.

               •    Hotel Ibis Budapest Centrum
                   •    Hotel Mercure Budapest Korona
               •    kalvin Apartments, Budapest
   •    Ráday Youth Hostel

Budapest is beautiful in September and this metropolis offers unique and rich cultural programs for visitors. Major sights such as the Hungarian National Museum, the Museum of Applied Arts the Danube bank, etc. are within walking distance.

Looking forward to hearing from you soon,

Dr Tibor Fabiny

Professor of English Literature and Hermeneutics

Director of The School of English Studies and the Centre for Hermeneutical Studies

Program letöltése


Tájékoztatás a KMTI Könyvtárának nyitvatartási rendjéről a nyári időszakban

Tisztelt Olvasóink!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a
Közép- és Kelet-európai Missziói Tanulmányi Intézet Könyvtára
2011.07.25. – 2011.08.12. között
szabadság miatt csökkentett nyitva tartási időben várja vendégeit az alábbi napokon:


2011. július 25.                   9-13
2011. július 26.                   9-13
2011. július 28.                   9-13
2011. augusztus 01.            9-13
2011. augusztus 02.            9-13
2011. augusztus 04.            9-13
2011. augusztus 08.            9-13
2011. augusztus 09.            9-13
2011. augusztus 11.            9-13

Augusztus 15-étől a rendes heti nyitva tartás érvényes: H–Cs.: 10–16; P.: 10–15 h

Megértésüket köszönjük!

ELISMERÉS - Pro Scientia aranyérem

Pro Scientia aranyéremben részesült Károlis hallgató

A XXX. Jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) szekció üléseinek befejezése után, többlépcsős megméretést követően az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) kitüntetési szabályzataiban rögzített feltételek figyelembevételével a 16 szekcióban szereplő több mint 4500 egyetemi és főiskolai hallgató közül 2011-ben a 410 tagozati első helyezettből 260-an pályáztak a Pro Scientia Aranyérem kitüntetésre. Ebből 45 fiatal nyerte el a kiemelkedő diáktudományos és tanulmányi teljesítmény elismerésére alapított Pro Scientia Aranyérmet.

Ezúton gratulálunk Gér András Lászlónak (KRE HTK), valamint felkészítő tanárának Dr. Karasszon István tanszékvezető egyetemi tanárnak.

A kitüntetések átadására 2011. november 23-án (szerda) kerül sor a Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében a XXX. Jubileumi OTDK ünnepi záróülésén.

Pályázati felhívás

A Gazdasági Versenyhivatal Versenykultúra Központja
  "Versenyjog Magyarországon és az EU-ban"

címmel országos tanulmányi pályázatot hirdet a magyar és az európai
uniós versenyjog és a tudatos fogyasztói döntéshozatal tárgyában
magyarországi egyetemek és főiskolák
nem-posztgraduális hallgatói részére.

Pályázati kiírás letöltése

Pótfelvételi 2010 a TFK-n

Főiskolai Karunk a 2010-es pótfelvételi eljárás keretében az alábbi képzéseket hirdeti meg:

Világi szakok  és Hitéleti szakok

A jelentkezési lapot intézményünktől kell igényelni (2750. Nagykőrös Hősök tere 5. vagy tanoszt@fls.reftkn.hu vagy +36(53)350-885, de az

Oktatási hivatalhoz kell eljuttatni legkésőbb 2010. augusztus 10-ig.
 
 Pótalkalmassági vizsga időpontja 2010. augusztus 24. de. 9 óra.
 
 2010 augusztusától nappali tagozaton a  szakok önállóan is felvehetők.
 
 Meghirdetett szakjaink megtekinthetőek a  ”Világi szakok” illetve a “Hitéleti szakok” link alatt.

http://www.karolitfk.hu


Részismereti képzés tanári, illetve diszciplináris mesterképzésre

A Károli Gáspár Református Egyetem felvételt hirdet részismereti képzésre azoknak a tanári, illetve
diszciplináris mesterképzésre jelentkezni szándékozó hallgatójelöltek számára
, akik az adott szakból nem rendelkeznek szakos főiskolai szintű tanári végzettséggel, illetve a célszakos bolognai rendszerű képzés fő- illetve mellékszakos alapképzés követelményeinek a teljesítését igazoló oklevéllel. (Pl. egy angoltanár mesterképzésre jelentkezni szándékozó hallgatójelöltnémet szakos tanári vagy tanítói oklevéllel rendelkezik.)


Részismereti képzésre a következő szakokon várjuk a hallgatójelöltek jelentkezését: angol, holland, magyar, német.

Bővebben...


Jelentkezési lap (doc) 
Jelentkezési lap (pdf)


Felhívás - Önkéntes munka Felsőzsolcán

 Felhívás - Önkéntes munka Felsőzsolcán az árvízkárosultak megsegítésére

A felsőzsolcai árvízkatasztrófa utáni kárelhárító munkákat, valamint az ott élő emberek   megsegítésének szervezését a Máltai Szeretetszolgálat vállalta magára. Az utómunkálatok   június 21-től 2 hónapig tartanak, eközben főleg lelki segítségre és adományosztásra keresnek segítőket. A szállás és élelem biztosítva van, amennyiben legalább egy hetet tud vállalni az illető.


Részletek

A Máltai Szeretetszolgálat Ideiglenes Segélykoordinációs Kirendeltséget működtet Felsőzsolcán, a Kassai utca 29. szám alatt. Itt a település árvízkárosultjai között végzett segítő munka mindenkor aktuális fázisára keresnek önkénteseket.

A tipikusan elvégzendő munkák:

  • a végletekig elcsigázott károsultakkal történő beszélgetés
  • falszárító gépek kölcsönzése és az üzemeltetés ellenőrzése
  • a településre beérkező nagy mennyiségű adomány családi egységcsomagokba történő kiszerelése
  • segítség az adományelosztó helyeken
  • segítség a környező településekre történő adományszállításban
  • idős embereknél segítség a lakás rendbetételében (takarítás, kertrendezés)


Miskolc környékén élőket egy-egy napra várják, azonban a távolabbról érkezőket egy teljes hétre tudják fogadni. Szállás tábori körülmények között (hálózsák), ebédet megállapodás szerint biztosítanak az önkéntesség ideje alatt. A munka beosztása az érkezéskor aktuális feladatok és az éppen rendelkezésre álló létszám ismeretében reggelenként a helyszínen történik. Mobilszámot jelentkezéskor szíveskedjen megadni. Bővebb felvilágosítással Adányi László projektvezető és Mátyus Dóra önkéntes koordinátor szolgál a zsolca@maltai.hu e-mail címen, ahová a jelentkezéseket is várják.

További információ: www.maltai.hu


Károlis diák nyerte a 100. aranyérmet az Európa-bajnokságon

Károlis diák nyerte a 100. aranyérmet az Európa-bajnokságon

Egyetemünk Állam- és Jogtudományi Karának levelezős hallgatója, Szabó Gabriella Tímea kajak párosban aranyérmes lett a spanyolországi Trasonában 2010. július 3-4-én megrendezett kajak-kenu Európa-bajnokságon. A szombaton megtartott 1000 m-es döntők során Szabó Gabriella és Csipes Tamara a sportág történetének 100. magyar Európa-bajnoki címét nyerte meg a női párosok között. Az 1000 méteres döntők során 1 arany, 2 ezüst és 1 bronzérmet szerzett a magyar válogatott.

A másnapi 500 m-es döntőkben a Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Benedek Dalma alkotta kajak négyes a második helyen végzett. A magyar csapat összesen 13 dobogós helyezést, 6 arany, 5 ezüst- és 2 bronzérmet szerzett. Az eredményekhez szívből gratulálunk.


2010/2011 Tanév rendje

2010/2011 Tanév rendje

 

Egyetemi Napok Balatonszárszón: 2010. szeptember 1-3. (szerda-péntek)
Tanévnyitó: a Fasori Gyülekezet Templomában, 2010. szeptember 6. hétfő 11 óra
a Nagykőrösi Református Templomban: 2010. szeptember 12. vasárnap 10 óra
a Kecskeméti Református Templomban: 2010. szeptember 12. vasárnap 17 óra

Bővebben...


BTK Diplomaosztó szeptember 25.

Tisztelt Végzős Hallgatók!

Idén 2010. szeptember 25-én lesz a diplomaosztó ünnepség külön a BA képzésben résztvevő, és külön a kifutó kredites valamint az MA képzésben résztvevő végzős hallgatóknak.

Helyszín: Kálvin Téri Református Templom, 1091, Budapest, Kálvin tér 7.

Részletek...

COMMUNIQUE - KÖZLEMÉNY

 
C O M M U N I Q U E


The Senate of the Gáspár Károli University of the Reformed Church in Hungary in its Resolution No 95/2012, dated 22nd of June, 2012 dissolved the Central and Eastern European Institute for Mission Studies (CIMS) and entrusted the Faculty of Theology to take over and close down its duties. The resolution entered in force on 1st of July, 2012.

However, the Faculty of Theology sees no possibilities of taking over the CIMS’s programs for the time being, therefore the Rector’s Office took charge of the continuous and uninterrupted operation of the CIMS’s programs and CIMS’s public relations.

By right of the Senate Resolution the University management initiated and conducted discussions with Dr. Anne-Marie Kool, Director of CIMS on the conditions of the upcoming handover of CIMS.
The handover has been decided to take place 29th of June, 2012. At this time, the University management attempted the takeover of CIMS’s organization and ongoing affairs, but – having faced grave deficiencies in the course of the procedure – was unable to realise the task. The process of the takeover shall reach completion until 31th of August, 2012.

The administrative matters of CIMS shall be governed by Adrienne Kapitány, operative administrator ( kapitany.adrienne@kre.hu ) and dr. Gergely Bohátka, general secretary ( bohatka.gergely@kre.hu ).



Budapest, 6th of July, 2012

dr. Gergely Bohátka
General Secretary


---

K Ö Z L E M É N Y


A Károli Gáspár Református Egyetem Szenátusa  95/2012. (VI.22.) számú határozatával 2012. július hó 01. napi hatállyal megszüntette a Közép- és Kelet- Európai Missziói Tanulmányi Intézetet (KMTI).
A Szenátus a KMTI feladatainak átvételével, illetve lezárásával a Hittudományi Kart bízta meg. A Kar azonban egyelőre nem lát lehetőséget a feladatok átvételére, ezért 2012. július 1-jétől az Egyetem Rektori Hivatala vette át a folyó ügyek intézését és a kapcsolattartást.

A szenátusi határozat alapján az egyetemi vezetőség egyeztetést kezdeményezett és folytatott Dr. Anne-Marie Kool KMTI intézetvezetővel az átadás-átvétel feltételeiről.

Az átadás-átvétel lebonyolítására 2012. június hó 29-én került sor. Ekkor az Egyetem megkísérelte a KMTI szervezetének és ügyeinek átvételét, azonban az eljárás során tapasztalt komoly hiányosságokra tekintettel az átvétel nem zárult le. A folyamat lezárására 2012. augusztus 31. napjáig kerül sor.

A KMTI ügyeivel kapcsolatosan a továbbiakban Kapitány Adrienne ügyvivő ( kapitany.adrienne@kre.hu ), illetve dr. Bohátka Gergely főtitkár ( bohatka.gergely@kre.hu ) foglalkoznak.



Budapest, 2012. július hó 06. napján

dr. Bohátka Gergely
főtitkár


Pályázati felhívás – Köztársasági Ösztöndíj


Kik pályázhatnak?
A köztársasági ösztöndíjra a Károli Gáspár Református Egyetem azon hallgatói jogosultak, akik:
• a köztársasági ösztöndíj pályázatának benyújtását megelőző két félévre bejelentkezett, és ebben a két félévben legalább 55 kreditet megszerzett.
• az alábbi felsorolt képzéseink valamelyikén államilag támogatott (ösztöndíjas, részösztöndíjas) képzésben, vagy költségtérítéses (önköltséges) formában részt vettek:
o teljes idejű alapképzésben,
o teljes idejű mesterképzésben
o teljes idejű osztatlan képzésben.

Részleteket lásd bővebben:

Együttműködés KRE ÁJK és az Országgyűlési Könyvtár között

2015. április 22-én az Országgyűlési Könyvtár és a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara együttműködési megállapodást írt alá

Pályázat média- és hírközlési jog témájú TDK dolgozatok ösztönzésére

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának Médiatudományi Intézete pályázatot hirdet média- és hírközlési jogi témájú TDK dolgozatok írásának ösztönzésére.

Kari oktató és PhD-hallgató is a Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület vezetői között

A Magyar Szerzői Jogi Fórum Egyesület 2016. május 18-án alelnökévé választotta dr. Grad-Gyenge Anikó tanszékvezető habilitált egyetemi docenst

A Polgári Jogi és Római Jogi Tanszék oktatói új szakmai szerepekben

A Magyar Ügyvédek Kölcsönös Biztosító Egyesülete 2016.05.23. napján tartott küldöttgyűlésén dr. Boóc Ádám, egyetemi docenst, ügyvédet a Szolgáltatási Bizottság tagjává választotta.

Pályázati felhívás pályakezdő jogászok részére

A Magyar Jogász Egylet (MJE) pályázatot ír ki jogászi egyetemi végzettséggel rendelkező pályakezdő jogászok részére

Sportolni vágyó hallgatók figyelmébe!

Kedves Hallgatók!

Továbbra is toborzunk csapattagokat az egyetemi férfi és női kézilabda- és röplabdacsapatba, a férfi futball- és vízilabdacsapatba, valamint az újonnan alakult férfi és női kosárlabdacsapatba és a jelenleg még alakuló női futballcsapatba.

A férfi és női kézilabda csapatba jelentkező hallgatókat októberben várja az egyetemek közötti I. Budapesti Egyetemi – Főiskolai kézilabda Bajnokság! Különös szeretettel várjuk kapusok jelentkezését!

Jelentkezni személyesen a BTK Dékáni Hivatalában az 1. emelet 106-os szobában Ujszászi Attilánál vagy az ujszaszi.attila@kre.hu e-mail címen lehet.

Szeretettel várunk minden jelentkezőt!

     

Tárgyfelvétel kezdete

Tanévnyitó ünnepség

Tanévnyitó ünnepség
Időpont: 2016. szeptember 5. (hétfő), 10 óra
Helyszín: Fasori Református Templom (1071 Budapest, Városligeti fasor 7.)

Diplomaosztó

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont