Robotjogi-vitaest - beszámoló

2019. október 14-én (hétfőn) 17 órától került sor a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karán a Bocskai István Szakkollégium, az ÁJK HÖK és az Infokommunikációs Jogi Tanszék közös szervezésű tudományos diákköri programjára „A robotok és a mesterséges intelligencia jogi szabályozási kihívásai” c. műhelykonferenciára és vitaestre.

Az eseményre számos hallgató és külsős érdeklődő érkezett. Külön felemelő érzés volt látni már végzett, illetőleg doktori képzésben résztvevő hallgatókat is.

Három egyetemi oktató járta körbe a témát, különböző aspektusokból vizsgálódva: a Kar részéről Dr. Klein Tamás (Infokommunikációs Jogi Tanszék), Dr. Udvary Sándor (Polgári Eljárásjogi Tanszék), valamint meghívott oktatóként a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről Dr. Ződi Zsolt.

A program 2 órás volt, mely két részből állt. Először 20 perces előadásokra került sor:

Elsőként Dr. Klein Tamás beszélt általánosságban a robotjogról, mint szabályozandó területről és ismertette a legfontosabb meghatározásokat (mint a robotjog, a mesterséges intelligencia fogalma), de szó esett a robot esetleges jogalanyiságának és felelősségének a kérdéséről is.

Másodikként Dr. Udvary Sándor mutatta be saját kutatási területét, mely az önvezető autók szabályozásáról szól.  Az előadásából megtudhattuk, hogy a technológia – a szenzorok révén – rendkívül előrehaladott, de sajnos számos olyan eset is megtörtént, mely balesethez vezetett (pl. 2016 májusában a Tesla önvezető autója).

Utolsóként Dr. Ződi Zsolt tartotta meg vitaindító előadását a robot tanácsadók szabályozásának kihívásaiból. Megtudhattuk, hogy már léteznek olyan a tőzsdézéshez kapcsolódó tanácsadások, melyeket robotok nyújtanak és az emberek ezeket igénybe is veszik.

A hátralevő időben vette kezdetét a vita, melynek keretében a hallgatói közönség soraiból nyílt lehetőség kérdések feltételére. Az oktatók a kapott kérdéseket hol közösen, egymásra is reflektálva, hol külön-külön válaszolták meg, de rendkívül izgalmas volt látni a köztük kialakult véleménykülönbséget is.

Köszönjük a vendégelőadónak, illetve a Kar oktatónak az előadásokat és az érdeklődőknek a részvételt.

(A beszámolót készítette: Farkas Szabolcs László, V. éves joghallgató, a Bocskai István Szakkollégium elnöke)

Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont