Szakjogász hallgatók látogatása a paksi Atomerőműben

Izgalmas kiránduláson vehettek részt az Energetikai és természeti erőforrások szakjogász képzés hallgatói 2019. december 13-án. Lehetőséget kaptak az Atomerőmű bejárására, működésének megismerésére, Kovács Pál úrnak, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárnak a vezetésével.

A paksi Atomerőmű Magyarország egyetlen atomerőműve, biztonságos, olcsó és környezetbarát villamosenergia-termelése több, mint 30 éve biztosítja Magyarország villamosenergia-szükségletének jelentős hányadát, napjainkban  több, mint 50 százalékát.

A program reggel, az  Atomerőmű Tájékoztató és Látogatóközpontja megtekintésével kezdődött.
Az itt látható interaktív, ember- és természetközpontú kiállítás az atomenergiát a hétköznapok világában helyezi el, könnyen értelmezhető, játékos panelek, ábrák és makettek segítségével.
Az Atomerőmű történetének és az egyes alkalmazott technológiák megismerését követően – alapos biztonsági ellenőrzés után – a látogatófolyosókról betekinthettek a blokkvezénylőbe, illetve a reaktorcsarnokba, valamint az egyéni védőfelszerelések (védősisak, füldugó) felvétele után, a turbinacsarnok egyik turbinagenerátorát nézhették meg közelebbről. A reaktorokban atommaghasadással energia szabadul fel, ez az energia pedig elektromos árammá alakítható. Mind a négy reaktor működését külön figyelik napi 24 órában, váltott műszakban.
A bemutató talán legizgalmasabb részét  a Karbantartó Gyakorló Központban történő látogatás képezte, amely egy olyan korszerű, a betanulásokat, képzéseket kiszolgáló létesítmény, amely a magas szintű elvárásoknak megfelelő atomerőműves szakembereket képez. A központban egy valódi reaktor, gőzfejlesztő és más nagyberendezések biztosítanak egyedülálló oktatási és gyakorlási feltételeket.

Az Atomerőmű látogatását követően, a Paks FM rádióban kérdezték meg véleményüket a látottakkal kapcsolatosan.  Dr. Szuchy Róbert oktatási és tanulmányi dékánhelyettes arról nyilatkozott, hogy nagyon megnyugtató volt mindenkinek azt látni, hogy egy olyan összetett, komplex rendszert, mint egy atomerőmű, milyen biztonságosan lehet üzemeltetni. (https://paksfm.hu/2019/12/15/egyetemistak-latogattak-meg-az-atomeromuvet-pakson)

Kovács Pál államtitkár úrtól megtudták, hogy a biztonság a nukleáris energetika kulcs-szava, magában foglalja az üzemeltetés és a karbantartás minőségét, a dolgozók képzettségét és elhivatottságát, a berendezések műszaki állapotát és a rendszerek földrengésállóságát is. Az atomerőmű eddigi működése során mért mérési adatok nem támasztják alá az atomerőművek iránti túlzott félelmet és ellenszenvet. A paksi Atomerőmű révén, a környező lakosságot évente legfeljebb 2 órára jutó természetes sugárdózisnak megfelelő többlet sugárterhelés éri. A többlet annyira alacsony (viszonyítva az év 8760 órája alatt fennálló természetes sugárterheléshez), hogy emiatt semmiféle egészségkárosodás nem léphet fel.



A kirándulás a paksi Halászcsárdában ért véget, ahol az ízletes halászlét kortyolgatva, még egyszer alkalmuk volt átbeszélni a látogatás részleteit. A nukleáris „house-keeping”-et a hallgatók minden tekintetben kiválónak értékelték. Ez úton is hálás köszönet illeti Kovács Pál államtitkár urat, akinek a szakértelme és a vendégszeretete egyaránt maradandó élményt jelentett a hallgatóknak.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont