Isten éltesse az édesanyákat!

„Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amig ő véd engem, nem ér semmi bánat!
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restel.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm, Istenem az édesanyámat.”
(Részlet Dsida Jenő: Hálaadás című verséből)

„Mert te vagy, Uram, reménységem, te vagy, Uram, bizodalmam ifjúkorom óta. Te voltál támaszom születésem óta, te hoztál ki anyám méhéből, téged dicsérlek szüntelen.” (Zsoltárok 71:5-6)


Anyák napja alkalmából köszöntjük az édesanyákat és Isten áldását kérjük életükre!

Az Amerikai Egyesült Állomokban először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban az anyák napját Julia Ward Howe Anyák Napi Kiáltványa segítségével, melyre eredetileg a béke napjaként tekintettek, hogy ezáltal is tiszteletüket és támogatásukat fejezzék ki azon édesanyák felé, akik az amerikai polgárháború folyamán veszítették el fiaikat, férjüket.

1914. május 9-i proklamációjával végül Anna M. Jarvisnak sikerült az anyák napját nemzeti ünneppé nyilváníttatni, így hazájában minden év május második vasárnapján ünneplik az anyák napját.

Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta haza Amerikából, és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án tartották meg. A kezdeményezést 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt felkarolta és továbbvitte: megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére. 1928-ban hivatalos iskolai ünneppé nyilvánították, és május első vasárnapjához kötötték.

Kép: Kaszap Károly szobrászművész alkotása (Anyák szobra)

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont