II. Ipar 4.0 online konferencia

A technológiaváltás, a digitalizáció és robotizáció átalakítja életünket, megváltoztatja a munka fogalmát. A folyamat évtizedek óta tart, de az elmúlt másfél év vírusválsága minden bizonnyal felgyorsította az átalakulást.

A Károli Gáspár Református Egyetem ÁJK Gazdaság és Vezetéstudományi Intézete

2021. október 12-én II. Ipar 4.0 online konferenciáját tartja

„Ember és technológia a vírus árnyékában” címmel.

PROGRAM

Előadók lesznek többek között: Prof. Dr. Csepeli György (ELTE), Prof. Dr. Poór József (Selye János Egyetem), Prof. Dr. Kurucz György (rektorhelyettes, KRE), Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter (dékán, KRE ÁJK), Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér (dékánhelyettes KRE ÁJK), illetve Prof. Dr. Lentner Csaba (KRE ÁJK GVI).

A konferencia plenáris és 5 szekciójának előadásai a társadalomtudományok legkülönbözőbb megközelítései alapján járják körbe az ember és a (robot)technológia kapcsolatát a vírus árnyékában, így szó lesz a körforgásos zöldgazdaság kérdéseiről, a környezettudatos vállalatirányításról, a munkavégzésről és az új kompetenciákról, valamint a család- és a társadalombiztosítás, a közszektor új kihívásairól.

Kövessétek online az előadásokat! Jelentkezzetek előadóként a szekciókba, hallgatóként önálló lehetőséget kaptok, hogy megosszátok gondolataitokat zöldről, vírusról, robotról az érdeklődőkkel! Várjuk kutatók, a téma iránt érdeklődő szakemberek, PhD hallgatók jelentkezését. A KRE érdeklődő alap- és mesterszakos hallgatói várhatóan diákszekcióban dolgozhatják fel a konferencia kérdéseit. A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Osszátok meg barátaitokkal is a konferencia meghívó-linkjét, vitassuk meg közös ügyeinket! Vírushoz, válsághoz való hozzáállásunk legyen: „Csak KREatívan, fiatalok!

A konferenciára a jelentkezési határidő MEGHOSSZABBÍTVA: október 3-ig.

RÉSZLETES PROGRAM

CSATLAKOZÁSI LINKEK

Az I. Ipar 4.0 konferenciát a Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézete szervezésében 2019. április 25-én tartották a Magyarok Házában, 136 résztvevővel, 41 előadóval, a plenáris előadások után párhuzamosan öt szekcióban összesen 53 résztémában jellemzően jogi, közgazdasági, szociológiai és politikai szempontból tekintettük át korunk egyik meghatározó kihívását, a műszaki-gazdasági-társadalmi fejlődésnek azt a fázisát, amikor már gépek kommunikálnak gépekkel, a robotok sok munkát levesznek az emberek válláról, a mesterséges intelligencia színre lép és a big data korszakában hihetetlen méretű adatot képes információvá sűríteni, majd ennek alapján esetenként az ember megkérdezése nélkül, de az ember javára részdöntéseket hozni és azokat megvalósítani. Az információk feldolgozásának költsége, amint azt a Moore törvény egyik megfogalmazása kimondja exponenciálisan csökken már több, mint fél évszázada, megteremtve ezzel az ipar 4.0 műszaki-gazdasági alapjait. A téma egészét, történetiségét és perspektíváit felvázoló plenáris előadásokon túl az egyes szekciókban a technológiák integrációját, a jogi- a társadalmi- és a vállalkozásszervezési új kihívásokat, valamint az ezekre adott sajátos térségi válaszokat vizsgálták az előadók és hallgatóságuk.

(a konferenciakötet letölthető: https://ajk.kre.hu/images/doc5/dokumentumok/Ipar_4_0_cimu_kotet.pdf).

Az előadók közel fele jött a Károliról, a többiek más egyetemekről (Corvinus, BMGE, SZTE, Szent István, Széchenyi, Pázmány és Milton Friedman), kutatóintézetből, illetve technológiai és más szervezetekből érkeztek. Kérdőívvel törekedtünk felmérni, hogy mennyire voltak elégedettek a résztvevők a konferenciával, a szakmai színvonalat ötfokú skálán 4,3-4,5-re értékelték, a konferencia helyszínét viszont 3,6-3,8-ra. Bizonyára a szakmai színvonal a II. Ipar 4.0-on tovább emelkedik, miközben a fizikai helyszínről a Covid-19 veszélyei miatt most a digitális térbe menekültünk. Reméljük, hogy amikor majd a III. Ipar 4.0-t rendezzük, addigra az online konferencia pusztán alternatív lehetőség, de nem kényszerűség lesz.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont