Mexikói szakmai tanulmányút

2021. augusztus 26-27-én Dr. habil. Szuchy Róbert egyetemi docens, az Állam- és Jogtudományi Kar oktatási és tanulmányi dékán-helyettese és Kovács Attila, PhD, a Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet egyetemi docense szakmai tanulmányúton vettek részt Mexikóban.

A szakmai út első állomásaként augusztus 26-án egyetemünk oktatói megbeszélést folytattak Magyarország Mexikóvárosi Nagykövetségén Endrényi Gábor első beosztott diplomatával, akivel a magyar-mexikói oktatási kapcsolatokat tekintették át. A megbeszélésen felmerült még több mexikói hallgatónak a KRE képzéseibe történő bevonásának lehetősége, mexikói oktatási kiállításokon való részvétel lehetősége, valamint az Állam- és Jogtudományi Kar mexikói partnerintézményekkel – például az UNAM – Mexikói Autonóm Nemzeti Egyetemmel – való együttműködésének lehetőségének kérdése is.

A nap folyamán Szuchy Róbert és Kovács Attila több megbeszélést is folytatott a Tecnológico de Monterrey (Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Monterrey – ITESM, https://tec.mx/es) munkatársaival az egyetem Mexikóvárosi kampuszán. Az ITESM Mexikó legnagyobb, közel 80 éves múltra visszatekintő egyeteme. Jelenleg 26 kampuszon közel 100.000 hallgatója van az egyetemnek, mely a mérnöki, üzleti, jogi és a nemzetközi tanulmányok terén is nyújt képzést a hallgatóknak.

Az első megbeszélésre Carlos Quijano Gómez Agua-val került sor, aki a Tecnológico de Monterrey üzleti képzésének mexikóvárosi igazgatója. Felügyelete alá három kampuszon – Ciudad de México, Santa Fe, Estado de México – folyó képzések tartoznak. A megbeszélésen részt vett Pavlina Polaková egyetemi oktató is, akinek koordinálásában az elmúlt szemeszterben egy olyan nemzetközi projekt lebonyolítására került sor, melybe a KRE GVI hallgatói is bekapcsolódtak.

A délután folyamán Szuchy Róbert és Kovács Attila megbeszélést folytattak Adrián Rodríguez Buenrostro-val, aki az ITESM főiskolai szintű üzleti képzéseinek országos vezetője. A megbeszélésen felmerült egy, az Európai Unióban lévő üzleti lehetőségeket és gyakorlatot bemutató, angol nyelvű kurzus (Doing Business in Europe) elindítása a KRE-n az érdeklődő külföldi – mexikói – diákok számára. Mindkét megbeszélésen elhangzott, hogy célszerű lenne hivatalos megállapodás megkötése a két egyetem között, mely a hallgatói és oktatói mobilitáson túlmenően kutatási együttműködésre is kiterjedhet, és melyet akár az ERASMUS program is finanszírozhat.

Augusztus 27-én Szuchy Róbert nagy sikerű előadást tartott az ITESM mexikóvárosi kampuszán „EU Energy Policy and the European Green Deal” címmel. Az előadás bevezetéseként kitért a külföldi diákok magyarországi tanulási lehetőségeinek – például a Stipendium Hungaricum programnak –, valamint a KRE angol nyelvű képzéseinek bemutatására is.

A délelőtt folyamán a KRE oktatói online megbeszélést folytattak a veracruz-i Universidad Cristóbal Colón (UCC) egyetem (https://www.ucc.mx/) üzleti és közgazdasági iskolájának vezetőjével, Elena Moreno-García-val. A UCC üzleti, mérnöki, jogi és társadalomtudományi képzéseket is nyújt. Korábban már történt kapcsolatfelvétel a UCC és a KRE között, a két egyetem közötti együttműködési megállapodás megkötése jelenleg előkészítés alatt van. A megbeszélés résztvevői kifejezték szándékukat annak véglegesítésére. Elena Moreno-García meghívta Szuchy Róbertet és Kovács Attilát az UCC-re 2022 nyarán egy egyhetes egyetemi kurzus megtartására.

A következő megbeszélés résztvevője a Tec de Monterrey egyetem részéről Elba Miriam Fuentes Nájera professzor-asszony volt, aki az ITESM mexikóvárosi vállalkozásfejlesztési („entrepreneurship”) képzéseiért felel. A megbeszélésen közös oktatási projektek kidolgozásának lehetőségét tekintették át a felek. Professzor Asszony meghívta a KRE oktatóit a 2022. március 2-4. között Monterrey-ben tartandó kutatói és innovációs konferenciára (https://congresodeinvestigacion.tec.mx/).

A délután folyamán egyetemünk oktatói megbeszélést folytattak Ileana Jinich Mekler-rel, az Instituto Tecnológico Autónomo de México (ITAM – https://www.itam.mx/) nemzetközi irodájának vezetőjével, akivel az együttműködés, azon belül kiemelten a hallgatói mobilitás lehetőségeit tekintették át. Az ITAM Mexikó egyik legnívósabb egyeteme, mely többek között jogi, társadalomtudományi és üzleti képzéseket is nyújt.

A nap zárásaként kétoldalú megbeszélést folytattak a KRE oktatói Isabel Bagnasco-val, az Universidad Anáhuac México professzor asszonyával, aki közgazdasági témájú tárgyakat oktat és ezirányú kutatásokat végez. Az Anáhuac egyetem Mexikó három legjobb magánegyeteme között van, katolikus egyetem, mely 8 kampusszal rendelkezik az országban (https://www.anahuac.mx/). A megbeszélésen az Anáhuac oktatóinak a KRE által szervezett konferenciákon, rendezvényeken való részvételének lehetőségéről esett szó.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont