A Kálvin Kutatóműhely decemberi programja

2021. december 1-jén Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Tudományos Dékánhelyettese, a Kálvin Kutatóműhely alapító vezetője szervezésében került megrendezésre a Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhely soron következő programja. A Kutatóműhely havi rendszerességgel tart összejövetelt, amire az KRE ÁJK hallgatói részesülnek meghívásban, hogy részt vehessenek a felkért előadó aktualitást élvező előadásán.

Az eseményen köszöntőt mondott Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér, majd a program új színfoltjaként Kálvin Jánostól hallgathattak idézetet az érdeklődők Nagy Lenke tolmácsolásában.

Bárhová veti is az ember tekintetét, nincs a világon oly parányi hely, melyen dicsőségének legalább valami kis szikráját ne látnók ragyogni. S nem tudjuk a világ messze terjedő, szép és dicső alkotmányát úgy vizsgálni, hogy a megmérhetetlen erejű fényesség egészen el ne kábítson bennünket. Ezért a Zsidókhoz írt levél szerzője találóan nevezi a világot a láthatatlan dolgok nézőhelyének, mivel e világ szép rendje számunkra tükör, melyben az egyébként láthatatlan Istent meglátjuk.” (Kálvin János)

A program keretein belül ismét egy izgalmas és aktuális téma került terítékre. Prof. Dr. Mészáros József a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Professzora „Társadalombiztosítás és demográfia” címmel tartott érdekfeszítő előadást.

Svéd makro-szimuláción keresztül mutatta be az állami intervenciót az erőforrás-áramlási rendszerbe az 1800-as évektől a 2000-es évek elejéig. Összehasonlításra került a különböző országok társadalombiztosítási rendszereinek kialakulása, valamint szó esett a nyugdíjrendszereket érintő kihívásokról.

Professzor úr előadásában többek között az is elhangzott, hogy a megváltozott demográfiai helyzet – csökkenő termékenység, „magas” várható élettartam, az egyre kisebb háztartási méret – egyre inkább megváltoztatja, növeli a 65 éven felüliek arányát a fiatalabb, aktív korosztállyal szemben.

A résztvevőknek az előadást követően lehetőségük nyílt arra, hogy kérdéseket tegyenek fel az elhangzott témával kapcsolatban. Így a szokásokhoz híven beszélgetéssel zárult a program.

Az esemény lezárásaként Homicskó Dékánhelyettes Úr ismételten felhívta a figyelmet, hogy szándékában áll rendszeressé tenni a programsorozatot, így elérhetővé tenni az egyetemre járó fiataloknak a Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhely munkáit.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont