Bemutatták Kukorelli István legújabb kötetét

Az Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében bemutatták Kukorelli István 2021-ben megjelent, Három István, három nemzeti ünnep, három példakép című kötetét. A magyar jogtudós, egyetemi tanár könyvének bemutatójára május 24-én került sor a Károlyi-Csekonics-palotában Prof. Dr. Rixer Ádám, a Közigazgatási Jogi Tanszék és a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely vezetőjének szervezésében.

A kötetet író-szerkesztő Prof. Dr. Kukorelli István, az MTA doktora, aki maga is a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely tagja, kötetében példaképeiről, három történelmi személyiségről ír: Szent István, Széchenyi István és Bibó István alakjairól szólva, személyes vallomások keretében ad üzenetet a jog iránt érdeklődőknek.

A szerző a témaválasztás kapcsán vallja könyvének ismertetésében, hogy „ők régóta példaképeim, megérintettek valahol belül, s ahogy életművüket fokozatosan megismerhettem, egyre erősödött ez az érzés bennem. Nem véletlen a választás: a három István a nemzet történelmének három kiemelkedő alakja, Magyarország sorsának formálói. Rendszerváltoztató személyiségek. Nem véletlen az sem, hogy nevükhöz három nemzeti ünnep kapcsolódik, hiszen valamennyien „tetthazafiak” voltak, alkotásaik, üzeneteik áthozzák őket az időn napjainkig érően. Időszerűek. Olyan államférfiakról beszélhetünk, akik a nemzeti függetlenség és a társadalmi haladás élharcosai voltak...”.

A könyvbemutató konferencián Prof. Dr. Trócsányi László rektor is köszöntötte a megjelenteket, s méltatta a megjelent hiánypótló kötetet. Prof. Dr. Rixer Ádám A könyvek megfejtése címmel mondta el bevezető gondolatait,  majd a délután folyamán izgalmas előadások keretében reflektáltak a könyvben bemutatott személyekre történelmi vonatkozásban is:

Prof. Dr. F. Romhányi Beatrix, a Történettudományi Intézet, Medievisztika Tanszék egyetemi tanára „A királyi palotában az egyház foglalja el a második helyet”: Szent István, az egyházszervező címmel tartott előadást, majd Prof. Dr. Hermann Róbert, a Történettudományi Intézet, Új- és Jelenkori Történeti Tanszék egyetemi tanára Széchenyi István és a modernizáció kapcsán beszélt a megjelentekhez.

Pszichológiai oldalról A példakép: színe és visszája címmel Dr. Kassai Farkas Ákos pszichiáter, osztályvezető főorvos, címzetes egyetemi docens (ELTE) tartott figyelemfelkeltő előadást. Kukorelli István legújabb könyvét Prof. Dr. Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára, Prof. Dr. Stipta István, a KRE Jogtörténeti, Jogelméleti és Egyházjogi Tanszék egyetemi tanára, valamint Dr. habil. Köbel Szilvia, a KRE Alkotmányjogi Tanszék egyetemi docense mutatta be. A könyvbemutatón elhangzottakra végül a szerző-szerkesztő, Kukorelli István is reflektált.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont