Kutatási workshop a Válság és változás Kelet-Közép-Európában: az ukrajnai konfliktus és az EU-bővítés 20 éve című kari kutatás eredményeinek bemutatására

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának Nemzetközi Kapcsolatok és Társadalomtudományok Intézete szakmai tanácskozást (workshopot) tartott 2023. október 25-én, 13 óra kezdettel a Kar épületének 107-es termében. Az esemény a Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóműhely által folytatott Válság és változás Kelet-Közép-Európában: az ukrajnai konfliktus és az EU-bővítés 20 éve című kari kutatás eddigi eredményeinek bemutatását célozta meg.

A programot Prof. Dr. Boóc Ádám tudományos és nemzetközi dékánhelyettes nyitotta meg, majd Dr. Miklósné Dr. Zakar Andrea, intézetvezető, kutatóműhely-vezető beszélt röviden a kutatás eddigi eredményeiről. Az első előadást vendégünk, Zságer László Zsolt, a Magyar Református Szeretetszolgálat menekültmissziójának vezetője, menekült integrációs referens tartotta A Magyar Református Szeretetszolgálat menekültmissziójának bemutatása címmel. A témakörben kutató három kolléga folytatta a vendég által elkezdett gondolatmenetet A szeretetszolgálatok tevékenysége az ukrán menedékesek fogadása terén címmel. Dr. Ferencz Zoltán, egyetemi docens, Dr. Dancsi Katalin, egyetemi adjunktus és Dr. Miklósné Dr. Zakar Andrea, egyetemi docens kutatócsoportja az empirikus kutatásaik részleteibe avatták be a hallgatóságot. Ezt követte Dr. Wagner Péter, egyetemi docens, kutatásvezető Miért hasznosult(ak) eltérően a Afganisztánnak és Ukrajnának nyújtott nyugati katonai támogatások?, illetve Dr. Manzinger Krisztián, egyetemi adjunktus, mb. tanszékvezető Orosz bábállamépítés mint geopolitikai eszköz című előadásai tágabb kontextust teremtve a vizsgált ukrajnai konfliktust.

A kutatás másik irányát képviselte az EP-választási programok keresztény szemmel – a Szentírás és a kereszténység nyomában előadás Dr. habil. Birkás Antal, egyetemi docens tolmácsolásában, végül pedig az utolsó előadást Dr. Pákozdi Csaba, egyetemi docens tartotta a Kérdések a magyar nyelvű oktatásra vonatkozó nemzetközi normák ukrajnai alkalmazását illetően című kutatási összefoglalójával.

Az eseményt a kutatás vezetője, Dr. Wagner Péter, egyetemi docens zárta néhány összegző gondolattal, tájékoztatva a hallgatóságot arról, hogy a kutatás a jövő év első felében szervezendő konferenciával fog zárulni.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont