Jótékonysági koncert a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére

A Károli Gáspár Református Egyetem jótékonysági koncertet szervez március 31-én a Zeneakadémián a szíriai földrengés károsultjainak megsegítésére. A koncert jegybevételéből és a helyszíni adományokból befolyt összeget a Károli Gáspár Református Egyetem és a Magyarországi Református Egyház a szíriai Aleppói Református Egyházközség segítségével juttatja el a nehéz helyzetbe került testvérekhez. Aleppó lakói és a református testvérek éveken át álltak a bombázások és a harcok középpontjában, a szíriai polgárháború leghevesebb harci övezetében, amikor február 10-én Aleppó városát és lakóit hatalmas erejű földrengés rázta meg, emberéletekben pótolhatatlan veszteségeket és borzalmas pusztításokat okozva.

A március 31-én tartandó jótékonysági koncert keretében kerül bemutatásra a Károli Gáspár Református Egyetem alapításának 30. évfordulójára komponált Áldáskívánás négyszólamú vegyeskarra és orgonára írt zenemű, melyet Gárdonyi Zsolt zeneszerző, orgonaművész, a Károli Gáspár Református Egyetem díszpolgára komponált. A kórusmű olyan verseket önt zenébe a Károli-Bibliából, amelyek a zeneszerző számára különös jelentőségűek. Az alkotás középtengelyében a református egyház jeligéje áll, a bibliai idézeteket a református köszöntés, az Áldás, békesség! megzenésítése foglalja keretbe.

A koncerten Gárdonyi Zsolt művei mellett édesapja, Gárdonyi Zoltán (1906–1986) alkotásai is felcsendülnek. Gárdonyi Zoltán Erős vár a mi Istenünk prelúdiuma néhány hónappal a zeneszerző halála előtt keletkezett, ezzel lezárva gazdag életművét. Gárdonyi Zsolt Hálaadó ének című orgonakíséretes kórusműve a Nagy hálát adjunk kezdetű régi magyar dicséret négy versszakát dolgozza fel. Az 1942-ben komponált Jászói legenda Gárdonyi Zoltán egyik korai orgonaműve, így ez a műsor nyolc évtized református egyházzenéjébe nyújt bepillantást. A vegyeskarra és orgonára íródott Dicsérő ének a 45. zsoltár verseire épül, Gárdonyi Zoltán közismert kompozíciója időközben már németül és angolul is helyet kapott a nemzetközi kórusrepertoárban.

Közreműködik a Központi Református Kórus, a Psalterium Hungaricum Kórus és a Károli Kórus. Orgonán közreműködik: Gárdonyi Zsolt, Méhes Balázs, Pálúr János, Szotyori Nagy Gábor. Vezényel: Berkesi Boglárka, Berkesi Sándor, Erdélyi Dániel.

A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hangversenytermében szerveződő koncert során felcsendül Bartók Béla Divertimento című darabja a Zeneakadémia Kamarazenekara közreműködésével, Rolla János Kossuth-díjas hegedűművész vezetésével.

A szíriai földrengés károsultjainak, az Aleppói Református Egyházközség megsegítésére szerveződő eseményen Balog Zoltán, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke és Trócsányi László, a Károli Gáspár Református Egyetem rektora mond köszöntőt. A rendezvénynek helyet adó Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem részéről Vigh Andrea rektor köszönti a vendégeket.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián megrendezésre kerülő jótékonysági koncertre korlátozott számban támogatói jegyek válthatók https://www.jegy.hu/program/jotekonysagi-hangverseny-a-karoli-gaspar-reformatus-egyetem-alapitasanak-30-evforduloja-tiszteleter-145835 oldalon, valamint a helyszínen is lehetőség nyílik az adományok átadására, a bank-terminálon keresztül és a kihelyezett adománygyűjtő pontokon. 

Kép forrása: zeneakademia.hu

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont