Sikeres konferencia – a Polgári Törvénykönyv 10 éves évfordulóján

Nagy létszámú hallgatóság körében, április 26-án sikeresen lezajlott a „10 éves a Polgári Törvénykönyv” című konferencia. Az esemény otthonául a Károlyi-Csekonics-palota reprezentatív bálterme szolgált. A terem zsúfolásig megtelt az érdeklődő szakmabeli hallgatósággal. Az előadásokat kivetítőn is követni lehetett egy másik teremben.

A konferencián 20 előadás hangzott el, az előadókat és a megjelent hallgatóságot Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter, a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, a konferencia szervezője és Prof. Dr Szuchy Róbert a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese köszöntötte. Ezt követően Prof. Dr. Vékás Lajos akadémikus „A Ptk. néhány elvi kérdése és az azokra adott válaszok a gyakorlatban”, Prof. Dr. Kecskés László akadémikus „A Bevezető rendelkezések szerepéről” címmel adtak elő. A következőkben KRE ÁJK oktatói tartották meg előadásaikat, akik az adott szakterület hivatott tudósai. Az első szekcióban helyett kapott még Prof. Dr. Udvary Sándor „Az elévülési szabályok változásainak hatása az igényérvényesítési gyakorlatra” és Prof. Dr. Boóc Ádám „Az öröklési jog legfontosabb újdonságai a Ptk.-ban – kitekintéssel a gyakorlatra” című előadása.

Egy rövid kávészünetet követően újabb négy kiváló előadást hallgathattak meg a jelenlévők. Dr. Fazakas Zoltán József „A gazdasági tevékenységek kétarcúsága – társasági és szerződéses profilok”, Dr. Visontai-Szabó Katalin Anett „A gyermek érdekében bevezetett újítások a Ptk.-ban”, Prof. Dr. Jakab Éva "A Kúria 1/2022. Polgári jogegységi határozata – a jogtörténész szemével", valamint Dr. Bodzási Balázs „A Ptk. biztosítéki szabályainak módosításai, különös tekintettel a zálogjogra” címmel tartottak előadást.

A harmadik szekció ismét izgalmas előadásokat tartalmazott. Elhangzott Dr. Miskolczi-Bodnárné Dr. Harsányi Gyöngyi „A Polgári Törvénykönyv értékpapírokra vonatkozó normáinak változásai 2013-2023.”, Prof. Dr. Nochta Tibor „A Ptk. új felelősségi szabályainak joggyakorlati fogadtatása", Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter „A körülmények változásának figyelembe vétele a Ptk.-ban”, Prof. Dr. Osztovits András „A tisztességtelen szerződési feltétel szabályozásának és gyakorlatának metamorfózisai”, Dr. Arató Balázs „A szerződési pozícióban bekövetkező alanyváltozások” és Dr. habil. Király Lilla „PTK tényállásokhoz kapcsolódó ügyvédi műhibák” című előadásai.

Végül, de nem utolsó sorban a konferencia záró szekciójában hat remek előadás került megtartásra. A szekciót Dr. Csáki-Hatalovics Gyula „Vad-gépjármű ütközésekből származó jogviták nehézségei az új Ptk. és a bírói gyakorlat tükrében” előadása nyitotta meg, ezt követően Prof. Dr. Szuchy Róbert „Diszpozitivitás és kógencia a közszolgáltatási szerződések körében, különös tekintettel a villamosenergia piacon”, Dr. Korom Ágoston „Az ingatlanok, és mezőgazdasági földek a magyar magánjogban, és az uniós jogban.”, Dr. habil Bónis Péter „A haszonélvezet szabályozásának problémái az új Polgári Törvénykönyvben”, Prof. Dr. Homicskó Árpád Olivér „A Ptk. és az egészségügyi jog kapcsolódási pontjai” és Dr. Dobrocsi Szilvia „A Ptk. alkalmazása a büntetőeljárásban” címmel adtak elő.
Ezt követően a konferencia szervezője, Prof. Dr. Miskolczi Bodnár Péter dékán megköszönte az előadóknak és a hallgatóságnak a részvételt és lezárta a konferenciát.

Galéria
Meghívó

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont