Tudományos konferencia Dósa Elek életéről és munkásságáról

2023. november 9. csütörtökön tartotta Károli Gáspár Református Egyetem Állam és Jogtudományi Kar Jogtörténeti és Jogelméleti Intézetének Jogtörténeti Tanszéke és a Dósa Elek Jogtörténeti Kutatóműhelye Károlyi-Csekonics palotában a Dósa Elek élete és munkássága című konferenciát. A konferencia aktualitását a 19 század híres erdélyi jogtudós születésének 220. évfordulója adta. A tudományos tanácskozást Prof. Dr. Udvary Sándor oktatási és képzési dékánhelyettes nyitotta meg.

Az első szekcióban Prof. Dr. Pál Judit, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem BBTE Magyar Történeti Intézet egyetemi tanára, az MTA külső tagja tartott előadást Az utolsó erdélyi diétától a magyar országgyűlésig: az erdélyi képviselők és az unió kérdése címmel, majd Prof. Dr. Veress Emőd, az MTA doktora (SAPIENTIA EMTE Jogtudományi Intézet, ME ÁJK, Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet) Néhány gondolat Dósa Elek jogtudósi munkásságáról címmel, és Prof. Dr. Hermann Róbert, az MTA doktora (KRE BTK, VERITAS, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum) Az erdélyi kormánybiztosi rendszer címmel tartott előadást.
A második szekcióban Prof. Dr. Stipta István, az MTA doktora (KRE ÁJK) Dósa Elek és a magyar jogtörténet-tudomány kapcsolatáról, Prof. Dr. Szabadfalvi József, az MTA doktora (DE ÁJK) Dósa Elek jogbölcseleti nézeteiről, Prof. Dr. Szabó Béla (DE ÁJK) Dósa Elek és a szászok jogai címmel adott elő, míg Prof. Dr. Homoki-Nagy Mária (SZTE ÁJK) A Fejedelemség korának végrendelkezési szokásait elemezte.

A harmadik és negyedik szekcióban az alábbi előadások hangoztak el: Dr. Somogyi Gréta (HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum): Dósa Elek kormánybiztosi tevékenységéről, Kolumbán Judit (Kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár) a Kolozsvári Lucian Blaga Központi Egyetemi Könyvtár gyűjteményében őrzött Dósa Elek kéziratokról, Dr. Peres Zsuzsanna (NKE ÁNTK) Az erdélyi perjog és Dósa Elek Erdélyhoni jogtudomány című munkájáról beszélt. Dr. habil. Bónis Péter (KRE ÁJK): A szokás (consuetudo) Dósa Elek Erdélyhoni jogtudomány című művében, a Tripartitumban és a közös jogban (ius commune) címmel, majd Dr. Fazakas Zoltán (KRE ÁJK) A nemzetiségi kérdés Erdélyben – az erdélyi állam válaszai címmel tartott előadást. Végül Dr. Nagy Péter KRE ÁJK Jogtörténeti Tanszékének megbízott vezetője Dósa Elek utazásáról és a német jogtudomány kapcsolatáról adott elő.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont