Külgazdasági konferencia – 30 éves az Európai Megállapodás

1994. február elsején lépett életbe hazánk és az Európai Unió közötti ún. Európai Megállapodás. Ez nem egyszerűen az EU és így az európai reintegrációnk felé vezető korszakos lépés volt, hanem konkrétan elindította a magyar uniós integrációs folyamatot, hiszen utána rövid időn belül elsőként beadtuk a csatlakozási kérelmünket.

A Károli Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara a jeles nap alkalmából egy pódiumbeszélgetést rendez, melyen a korszak fontos szereplői megemlékeznek az akkori magyar tervekről, arról, hogy az Európai Megállapodás milyen fontossággal bírt a magyar világ- és azon belül európai képben.

Helyszín: Károlyi-Csekonics-Palota, Bálterem (1088 Budapest, Múzeum utca 17.)
Időpont: 2024. január 31. (szerda) 14:00

A konferencia szervezője és moderátora Becsey Zsolt, aki a Megállapodás életbe lépése idején a magyar EU Misszió általános és politikai ügyekért felelős diplomatája volt.

A beszélgetés résztvevői:

Juhász Endre, aki a társulási tárgyalásokat a magyar kormány nevében vezette, akkori NGKM főosztályvezető, később államtitkár, majd miniszter, azután európai bíránk

Hörcsik Richárd, a Magyar Országgyűlésben az európai ügyekkel foglalkozó bizottság alapító elnöke volt, majd a parlamenti vegyes bizottság magyar társelnöke, aki később is e területen tevékenykedett a mai napig a Magyar Országgyűlésben.

Szent-Iványi István, aki ekkor országgyűlési képviselő, 1992-től a Külügyi Bizottság alelnöke, később még a társulás ideje alatt a Külügyminisztérium államtitkára

Palánkai Tibor, akadémikus, a társulás alatt a Budapesti Közgazdasági Egyetem tanszékvezető egyetemi tanára, korábbi, majd későbbi rektor, aki maga vezette azokat a háttérelemző munkákat, melyek közgazdasági és intézményi szempontból is integrációnkhoz a megfelelő szakmai hátteret tudták biztosítani.

Meghívó
Regisztráció

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont