Családon belüli erőszak – szexuális erőszak

Családon belüli erőszak – szexuális erőszak

előadó: Varga Hajnalka r. őrnagy

Bűnügyi TDK

2024.02.21.

 

„Embert nem hagyunk hátra!”
írta: Bőhm Enikő

2024. február 21-én a Bűnügyi Tudományok Intézete és Prof. Dr. Domokos Andrea szervezésében ismét egy színvonalas TDK-előadás keretein belül Egyetemünk Varga Hajnalka r. őrnagyot köszönthette, aki a „Családon belüli erőszak – szexuális erőszak” címmel osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal, előadását valós jogesetekkel színesítve, egy rendőr szemüvegén keresztül.

A kapcsolati erőszak tényállása immáron több, mint egy évtizedes múltra tekint vissza, ám a bűncselekmény joggyakorlata még napjainkban is sokhelyütt eltérő megítélés alá esik. „Amíg vér nem folyik a rendőrség nem avatkozik közbe” – vélekednek sokan kritikusan, s hangsúlyoznám: tévesen. Ezt mi sem példázza jobban, mint az őrnagy asszony előadása.

A rendőrség kulcsfontosságú szerepet tölt be az otthoni erőszak felderítésében, s majdan az elkövetők büntetőjogi felelősségre vonásában is. Ugyanakkor ez a hivatásos szerveket komplex, s nagy szaktudást igénylő feladatok elé állítja, hiszen a családon belüli erőszak egyik sajátossága, hogy egy tanúk nélküli, zárt bűncselekményi környezetben történik. „Hol van az a pont, amikor ebbe belefolyhatunk, s hol van az a pont, amikor ehhez ténylegesen semmi közünk.” – hangsúlyozta Varga Hajnalka r. őrnagy a közbeavatkozás kérdésének mérlegelési nehézségeit.

A jogesetekkel színesített, olykor megrázó tényeket is feltáró előadást a hallgatóság teljesen letaglózva hallgatta.

„Embert nem hagyunk hátra!” – hangsúlyozta több ízben Varga Hajnalka előadása során, amikor a hallgatók arról kérdezték, hogyan lehet lelkileg ennyi tragédiát feldolgozni, s mégis fegyelmezetten, objektíven és hozzáértéssel végezni a rá bízott feladatokat.

Az előadás sikerét az azt követő vastaps fémjelzi. A Bűnügyi Tudományok Intézete nevében köszönjük az előadást, s szívből reméljük, hogy Varga Hajnalka r. őrnagy asszony a jövőben is Egyetemünk vendége lesz.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont