Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédmondó Verseny a KRE ÁJK-n

A KRE ÁJK Bűnügyi Tudományok Intézete 2024. április 19-én 10 órától rendezte meg a hagyományos Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédmondó Versenyt. A helyszín az impozáns Károly-Csekonics Palota Bálterme volt.

A Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédmondó Versenyt a három budapesti egyetem – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint a Károli Gáspár Református Egyetem – jogi karai első ízben 2013 tavaszán rendezték meg.

A Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédmondó Versenyen az előzetes kari Büntetőjogi perbeszédmondó versenyek eredménye alapján a fővárosi karok legjobb hallgatói mérhették össze tudásukat ügyész és védő kategóriákban.

A versenyzők az eléjük tárt jogesetet feldolgozva adták elő vádbeszédüket, illetve védőbeszédüket. A helyes anyagi jogi megoldás mellett a zsűri az eljárási jogi megfelelőséget és az előadói, retorikai készségeket is értékelte.

Az eseményt 10 órakor Prof. Dr. Domokos Andrea, a KRE ÁJK tehetséggondozásért felelős dékánhelyettese, a Bűnügyi Tudományok Intézetének vezetője nyitotta meg, és ezt követően moderátorként is közreműködött.

A színvonalas verseny végén, Prof. Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, a zsűri elnöke értékelte a versenyzők teljesítményét, kiemelve, hogy beszédeik a tárgyalóteremben is megállták volna helyüket. Dr. Jancsó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára és dr. Tóth M. Gábor, ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke, mindketten a zsűri tagjai, méltatták a versenyzők teljesítményét és hasznos tanácsokat fogalmaztak meg a tárgyalótermi munkával kapcsolatban.

A zsűri végül a legjobb három ügyészt és a legjobb három védőt díjazta, valamint különdíjakat is osztott a versenyzőknek. Az eredmények:

Ügyész kategóriában:

I. Bárdos Adrienn Bernadett (ELTE)
II. Bőhm Enikő (KRE)
III. Bicskei Borbála (PPKE)

Védő kategóriában:

I. Telekesi Bálint (KRE)
II. Nagy Bálint Kristóf (ELTE)
III. Pásztor Dominik Benjámin (PPKE)

A Budapesti Ügyvédi Kamara 100 ezer forintos pénzjutalmában részesült: Telekesi Bálint (KRE).

A Budapesti Ügyvédi Kamara által felajánlott értékes könyvjutalomban részesült: Börcsök Dóra (PPKE) és Szikszai Lili (ELTE).

A kiváló szereplésért Emléklapot kapott továbbá Molnár Vanda (KRE), Mosberger Péter (KRE), Takács Boglárka (ELTE) és Ludányi Tamás (PPKE).

Valamennyi résztvevő részesült a KRE ÁJK által felajánlott könyv díjazásban.

A zsűri tagjai Prof. Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, tanszékvezető egyetemi tanár (KRE ÁJK), a zsűri elnöke; dr. Tóth M. Gábor, ügyvéd, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke; dr. Jancsó Gábor, az Igazságügyi Minisztérium büntetőjogi jogalkotásért felelős helyettes államtitkára; Prof. Dr. Hack Péter tanszékvezető egyetemi tanár, ELTE ÁJK Büntetőeljárási és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék; és Dr. Novák Csilla, PhD kúriai bíró, megbízott oktató, PPKE JÁK Büntető Anyagi, Eljárási és Végrehajtási Jogi Tanszék.

A verseny szervezői Prof. Dr. Czine Ágnes tanszékvezető egyetemi tanár, Prof. Dr. Domokos Andrea intézetvezető egyetemi tanár és Dr. Dobrocsi Szilvia egyetemi docens.

Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont