„Allez, Jäger! Éljen a haza!” Batthyány Lajos pere

Nagy érdeklődés mellett zajlott le 2024. május 13-án a Batthyány-perről szóló „Allez, Jäger! Éljen a haza!” című rendezvény, amelynek a Scruton MCC adott otthont. Az előadást Stipta István professzor úr tartotta. Moderátorként – az MCC-KKV program keretén belül – Biki István, Karunk másodéves joghallgatója, a Jogtörténeti Tanszéki ösztöndíjas demonstrátora, valamint a Bocskai István Jog- és Társadalomtudományi Szakkollégium Történeti Műhelyének tagja működött közre.

Az eseményen megjelent Batthyány-Schmidt Margit, a Batthyány Örökség Alapítvány elnöke, aki tájékoztatta a hallgatókat, hogy rövidesen nyilvános lesz az alapítvány pályázati felhívása, melynek keretében Batthyány Lajos perének feldolgozását várják.

A beszélgetés során Stipta István professzor úr részletesen bemutatta a per jogi aspektusait, a háttérben húzódó politikai érdekeket, valamint Batthyány Lajos politikai és társadalmi szerepét. Ismertette, hogy milyen történeti forrásokból ismerhetők meg a per szakmai részletei, kiemelve a korabeli levéltári forrásokat. Külön hangsúlyt fektetett a per különleges hadijogi vonatkozásaira és a korabeli politikai környezet hatásaira is. Részletezte a per folyamán lejátszódó bűnvádi eljárás különböző szakaszait, elemezve a Batthyány ellen felhozott vádakat és azok megalapozatlanságát. Tárgyalta az ítélet megszületésének körülményeit és a kegyelem kérdését, végül bemutatta az ítélet végrehajtásának részleteit is.

Az előadást követően – a zömmel joghallgatókból álló – hallgatóságnak lehetősége volt kérdéseket feltenni, ami tovább mélyítette a téma megértését és jelentőségét.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont