Összehasonlító jogi konferencia a digitális kor jogrendszerének kihívásairól

A digitalizáció globális kihívást jelent, szinte egy időben jelentkezik mindenhol és állítja a nemzeti jogrendszereket eddig nem tapasztalt kérdések elé. Ez a folyamat a 2010-es években indult és vált meghatározóvá a hétköznapok szintjén is: a kommunikációban, vásárlási szokásokban, ügyintézésben stb. Minden olyan országban, ahol az internet széles körben elterjedt és jól használható, az új jogviszonyokra új jogértelmezési, jogalkotási válaszokat kell adni, felértékelve ezzel az összehasonlító jogi módszertant. Ennek segítségével lehet megismerni más országok jogi megoldásait, jó gyakorlatait.

2024. június 6-7. között a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának és az ankarai Yildirim Beyazit Egyetem Jogi Karának oktatói kétnapos konferencián ezt a jelenséget tekintették át és vizsgálták meg, hogy a különböző jogterületeken (munkajog, polgári jog, polgári eljárásjog, adójog, választottbíróságok) hol tart ez a folyamat.

Kiderült, hogy a török szabályozás már több mindent megválaszolt az eddig felmerült kérdésekből, kifejezetten jól használható megoldásokat nyújtva. A török munkajogi szabályozás például már elismerte a digitális platformon munkát végzőknek munkavállalói státuszát. A török bíróságok az elmúlt négy évben közel másfél millió online meghallgatást tartottak, amely megkönnyítette a bírósági eljárásokban való részvételt és lecsökkentette a perek időtartamát. A jogi képviselők munkáját olyan bírósági platform segíti mind a rendes mind a választottbírósági eljárásokban, amelyen keresztül nyomon követhetik, hogy kérelmeik, beadványait elintézése hol tart, és azon keresztül folyamatosan tarthatják a kapcsolatot az eljáró bírósággal. Adóügyekben az ügyintézést szintén egy gyors és hatékony platform segíti, segítve az adózókat a tájékozódásban, kérdéseik megválaszolásában is.

A mindvégig kiváló hangulatú, sodró lendületű konferencia az ankarai jogi kar dékánjának meghívására jövőre Törökországban folytatódik.

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont