Válság és változás Kelet-Közép-Európában kutatási konferencia

Az Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi Kapcsolatok és Társadalomtudományok Intézetének Társadalomtudományok és Nemzetközi Tanulmányok Kutatóműhelye 2024. június 11-én 9 órától a Károlyi-Csekonics Palota Báltermében sikeres konferenciát szervezett Válság és változás Kelet-Közép-Európában címmel, amely az azonos elnevezésű kari kutatás összegző és záróeseménye volt.

A konferenciát Prof. Dr. Udvary Sándor dékánhelyettes nyitotta meg kiemelve a kari kutatások jelentőségét, majd Dr. Miklósné Dr. Zakar Andrea intézetvezető és kutatóműhely vezető köszöntötte a résztvevőket és vendégeket, illetve felvázolta a kutatás eddigi eredményeit. A köszöntők sorát Dr. Wagner Péter kutatásvezető zárta, aki a konferencia részleteit tárta a hallgatóság elé.

A konferencián összesen három előadás és két panelbeszélgetés hangzott el. Dr. habil. Birkás Antal egyetemi docens Az Európai Néppárt választási programjainak és egyéb EPP dokumentumoknak a vizsgálata – a kereszténység és a Szentírás nyomában címmel adott elő, őt Dr. Pákozdi Csaba egyetemi docens követte A Regionális vagy kisebbségi nyelvek európai kartája ukrajnai végrehajtásának egyes kérdéseit prezentálva. A konferencia első részét egy panelbeszélgetés zárta Ukrajna és Oroszország címmel, amelynek moderátora Dr. Wagner Péter kutatásvezető volt, beszélgetőtársai pedig Vigóczki Máté és Dr. Seremet Sándor kutatók voltak. A beszélgetés igyekezett feltárni az orosz-ukrán háború aktuális kérdéseit és mélyebb összefüggéseit.

A konferencia második felében Dr. Ferencz Zoltán egyetemi docens, Dr. Dancsi Katalin egyetemi adjunktus, Dr. Miklósné Dr. Zakar Andrea egyetemi docens Az ukrán menekültválság áttekintése című előadás keretein belül összefoglalta a kutatócsoport vizsgálatait a menekültkrízis kapcsán, majd ezt a témát folytatta a konferenciazáró panelbeszélgetés is az ukrán menekülteket fogadó segélyszervezetek és szeretetszolgálatok képviselőinek, valamint önkénteseknek a részvételével. A Humanitárius segítségnyújtás az ukrán menedékesek fogadása terén Magyarországon címet viselő beszélgetés moderátora Dr. Ferencz Zoltán egyetemi docens volt, aki a következő meghívott szakértő vendégekkel beszélgetett a téma mélyebb megértése érdekében: vendégünk volt Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt, Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Szervezet igazgatója, Szabján Imre, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vészhelyzetkezelési munkacsoport vezetője, Nagy Gábor, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese, Dr. Kárászi Krisztina, a Haza-Talál Alapítvány alapítója, Marek Dominika, a Haza-Talál Alapítvány önkéntese. A rendkívül tanulságos beszélgetés minden résztvevő számára felidézte a kezdeti időszak nehézségeit, majd lehetőség adódott a menedékesek kapcsán felmerülő jelenlegi helyzet átbeszélésére is. Az élénk eszmecseréhez a Nemzetközi tanulmányok alapszak hallgatói is jelentősen hozzájárultak érdeklődésükkel és kérdéseikkel.

A konferenciát Dr. Wagner Péter kutatásvezető összefoglaló szavai zárták, aki minden résztvevőnek, de különösen meghívott vendégeinknek, megköszönte a színvonalas előadásokat, hozzászólásokat és észrevételeket. A konferencia állófogadással végződött 13.30 órakor.

Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont