Csemegi Emlékkonferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar, Bűnügyi Tudományok Intézet, Büntető Eljárásjogi Tanszék tanszékvezető, egyetemi tanára Prof. Dr. Czine Ágnes szervezésében valósult meg a Csemegi Emlékkonferencia, amelyen Csemegi Károly halálának 125. évfordulója alkalmából emlékeztünk meg 2024. június 13-án.

A konferencia helyszínéül a Magyarországi Református Egyház Zsinati Díszterme szolgált.

A jogász szakma szinte minden területe képviseltette magát a megemlékezésen, ahol az elhangzott előadások Csemegi életművét és meghatározó egyéniségét idézték fel.

A konferenciát Prof. Dr. Tóth J. Zoltán dékán nyitotta meg kiemelve az esemény jelentőségét, majd utána Prof. Dr. Domokos Andrea dékánhelyettes előadása A Csemegi-kódex, a „pompázatos kölni dóm” következett. Prof. Dr. Czine Ágnes tanszékvezető egyetemi tanár beszédében Csemegi Károlyra, mint kúriai tanácselnökre emlékezett. Az ülés első felét pedig Prof. e. Dr. Stipta István, az MTA doktora zárta gondolataival, melyben Csemegi Károly és Szilágyi Dezső kapcsolatát mutatta be.

A második részt Dr. Beregszászi Gizella, a Legfőbb Ügyészség Főosztályvezetője nyitotta meg előadásával, melynek címe A vádelv szabályozása az 1896. évi XXXIII. tc.-ben. Ezután a Védelem nevében című értekezést hallhattuk Dr. Tóth M. Gábortól, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökétől. Csemegi Károly jogalkotási dilemmáiról: Az esküdtszéki bíráskodás és a közvetlenség elve kapcsán Dr. Dobrocsi Szilvia egyetemi docens adott elő. Végezetül Prof e. Dr. Tóth Mihály, az MTA doktora osztotta meg gondolatait a Jegyzetek egy tudós kodifikátor befejezetlen portréjához előadásában.

A konferenciát Prof. Dr. Czine Ágnes tanszékvezető egyetemi tanár összefoglaló szavai zárták, aki minden előadónak megköszönte a színvonalas előadásokat, a résztvevőknek és a szervezőknek pedig a méltó megemlékezéshez való hozzájárulásukat.

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont