Magyar siker a HS MCC Munkajogi Perbeszédmondó Versenyen

Homepage of the Hugo Sinzheimer Moot Court Competition 2023

2023. június 15-17. között Budapesten, a Károli Gáspár Református Egyetemen rendezték meg a nyolcadik Nemzetközi Munkajogi Perbeszédmondó Versenyt, a Hugo Sinzheimer Moot Court Competitiont (HS MCC). Az európai munkajogi versenyre mintegy huszonöt egyetemről, tizenhárom országból érkeztek joghallgatók (Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Portugália, Szlovénia). A versenynek idén az egyetem Károlyi-Csekonics-palotája adott otthont, amely méltó és professzionális környezetet teremtett a versenyzésnek. Tizenkét ország csapata alperesi és felperesi pozíciókban is megmérettette magát, míg a tizenharmadik ország, idén Olaszország – mint a jogesetet szolgáltató ország – hallgatói bírói pozícióban versenyeztek. Az Állam- és Jogtudományi Kar Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék szervezésében megvalósuló eseményen mintegy száz résztvevő volt jelen, köztük neves európai egyetemek joghallgatói és neves munkajogász oktatók, szakemberek.

A verseny Hugo Sinzheimer (1875-1945) német tudós és jogász nevéhez fűződik, akit széles körben a munkajog alapító atyjaként tartanak számon. A HS MCC az egyetlen európai munkajogi témakörben megrendezett nemzetközi perbeszédmondó verseny, melynek minden évben más egyetem ad otthont. Az első HS MCC-re Amszterdamban került sor 2016-ban, tavaly a verseny házigazdája a portugál főváros jogi egyeteme volt, 2024-ben pedig a bécsi egyetem lesz. A Károli Gáspár Református Egyetem képviseletében Prof. Kun Attila a kezdetektől részt vesz a nemzetközi szervezőbizottság munkájában, amely egy hat fős nemzetközi testület. A verseny indulása óta pedig minden évben – károlis joghallgatók részvételével – magyar csapat is indul a rendezvényen. A magyar csapat országos kiválasztását, majd felkészítését 2016-tól a KRE-ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi Tanszéke koordinálja és vezeti valamennyi hazai jogi egyetem társtanszékének bevonásával, a Debreceni Egyetem és az ELTE munkajogi tanszékeinek állandó együttműködésével.

A perbeszédmondó verseny célja, hogy az Európai Uniós munkajog területén lehetőséget kínáljon a joghallgatóknak, hogy a normál osztálytermi tanulási élménytől eltérően, igazi ügyvédekként – bírákból álló zsűri előtt – vitázzanak, ezáltal mélyítsék és fejlesszék gyakorlati ismereteiket. A verseny során a hallgatók nemzetközi környezetben, csapatokban dolgoznak. A verseny valós bírósági helyzeteket imitál, és az uniós munkajog és annak tagállami alkalmazása terén a legnagyobb kihívást jelentő és legaktuálisabb kérdésekkel foglalkozik. A versenyre való felkészülés több hónapon keresztül zajlik, amelynek során a csapatok előzetesen írásbeli beadványokat készítenek, amelyet a három napos versenyen előadott szóbeli perbeszédek koronáznak meg.

A neves professzorokból és gyakorlati szakemberekből álló mindösszesen tizennégy fős zsűri tagjai körében idén is a nemzetközi munkajogász szakma meghatározó személyiségei tevékenykedtek. A zsűri munkáját az Európai Bizottság és az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezetének egy-egy szakértője is segítette. A zsűriben az Amszterdami Egyetem, a Bristoli Egyetem, a Genti Egyetem, a Jeruzsálemi Héber Egyetem, a Leuveni Katolikus Egyetem és a Ljubljanai Egyetem professzorai is részt vettek. Hazánkat Prof. Kiss György, az MTA rendes tagja, és Dr. Rózsavölgyi Bálint csoportvezető munkaügyi bíró és európai jogi tanácsadó képviselte a zsűriben. A jogesetet kidolgozó olasz szakmai bizottság négy képviselője is zsűrizett: két professzor (Bologna, Nápoly), egy bíró (Monza) és egy ügyvéd (Baker McKenzie, Milánó).

A versenyen Magyarországot Dawud Savannah Rose (KRE-ÁJK), Lőrincz Gergely (DE-ÁJK), Poncsák Ádám (ELTE-ÁJK) és Tóth János Jenő (PPKE-JÁK) alkotta csapat képviselte. Felkészítő oktatóik: Hungler Sára, az ELTE egyetemi adjunktusa, Kun Attila, a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi tanára és Sipka Péter, a Debreceni Egyetem egyetemi adjunktusa.

A verseny döntőjébe kerülve, a német csapattal kiegyenlített küzdelemben második helyezést ért el (Runner-up) a magyar csapat, ami a verseny történetében hazánk csapatainak az eddigi legjobb helyezése. Emellett Dawud Savannah Rose, a KRE-ÁJK hallgatója egyéni teljesítményével elnyerte a kiváló szóbeli előadás díját (Excellent oral plea).

Ezúton is köszönjük a szakmai partnereink támogatását, úgy mint a Magyar Munkajogi Társaság, Munkajog folyóirat (ORAC Kiadó), Munkástanácsok Országos Szövetsége, OPLgunnercook, OTP Bank, Pál és Kozma Ügyvédi Iroda.

A szakmai kapcsolatok elmélyítését, a hallgatók közösségi élményeinek gazdagítását kulturális és gasztronómiai programok is színesítették. A megnyitót a csapatok bemutatkozását lehetővé tevő kulturális est zárta, a záróesemény pedig Prof. Trócsányi László Rektor Úr jelenlétében zajló városnéző hajókirándulás és folklór program volt.

A versenyről bővebben ide kattintva olvashatnak.

Galéria
Videó

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont