A Kálvin Kutatóműhely márciusi programja

„Szegénység, gazdagság, hivatásetika és korrupció” – Kálvin Kutatóműhely programja

2022. március 9-én második alkalommal került sor a Kálvin Kutatóműhely programjára, amelynek fő szervezője Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér a KRE ÁJK dékánhelyettese, a Munkajogi és Szociális Jogi Tanszék tanszékvezető-helyettese, a Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhely alapító vezetője volt.

Meghívott vendégként Dr. habil. Birkás Antal egyetemi docens „Szegénység, gazdagság, hivatásetika és korrupció” címmel tartott előadást.

Nagy Lenke bevezetőjéből a hallgatóság rövid képet kaphatott a Kutatóműhely nevét ihlető Kálvin Jánosról, aki köztudottan református vallású, teológus ember volt, aki előbb lett jogász, mint teológus. Elhangzott, hogy a kálvinizmus a mai napig nagy hatással van életünkre és tanai minden élethelyzetre választ adnak, így az aktuális világunk problémáira is.

Dr. habil. Birkás Antal docens úr a címben jelzett témákat vizsgálta teológiai nézőpontból, bibliai elemeket és a protestáns tanítást hozva közénk.

A szegénység és a gazdagság kérdése – mióta világ a világ – az embereket foglalkoztatja. A szegények felemelkedését a hitvallás követése képes elősegíteni, azonban a gazdagságot sem veti el és nem kívánja az evilági élvezetek megtagadását. A gazdagság csak akkor bűn, ha a vagyon nem tisztességes módon, munkával keletkezett. A szorgalom, a tehetség és a kemény munka, ami Isten áldását tükrözi közvetve hát a vagyon megteremtője. A munkára immáron hivatásként tekinthetünk, elhívásként.

Dr. habil. Birkás Antal docens úr kifejtette, hogy saját álláspontja szerint, ezt az elhívást, az Istentől való elhívást, minden foglalkozásban meg lehet találni. Ahogy a korrupció sem a modern világ problémája, hiszen már Jézus történetében is fellelhető, az a mondás, miszerint nincs új a nap alatt, szintúgy Kálvin János örökérvényűségére enged következtetni.

A résztvevők az előadást követően, a Kutatóműhely vendégei voltak, a büféasztal mellett az értékes beszélgetés tovább folytatódott.

Kálvin János Keresztyén Szociális Kutatóműhely

Meghívó

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont