Prof. Dr. Trócsányi László rektor köszöntése

A Bocskai István Állam és Jogtudományi Szakkollégium nevében gratulációmat fejezem ki Prof. Dr. Trócsányi László Úrnak, a Károli Gáspár Református Egyetem újonnan kinevezett és beiktatott Rektorának.

Kívánok Önnek az Egyetem sikeres vezetéséhez, valamint kiemelt céljai megvalósításához további szakmai sikereket és nagyon jó egészséget.


Prof. Dr. Czine Ágnes, korábban rektori feladatokkal megbízott Rektorhelyettes Asszonynak tisztelettel köszönöm mind a Szakkollégiumért, mind a Károli Gáspár Református Egyetemért végzett lelkiismeretes, magas színvonalú szakmai munkáját.

Kívánok Önnek oktatási rektorhelyettesi feladatainak ellátásához további szakmai sikereket és nagyon jó egészséget.


Szűcs Dániel s.k
Elnök
Bocskai István Állam és Jogtudományi Szakkollégium

 

Áder János köztársasági elnök rektori megbízást adott át Prof. Dr. Trócsányi László egyetemi tanárnak január 31-én a Sándor-palotában.
Trócsányi László rektori kinevezését a Magyarországi Református Egyház kezdeményezte, az egyetem Szenátusa pedig 2022. január 5-i ülésén támogatta rektori tisztségre történő felterjesztését és rektori tisztségre történő kinevezését 2022. február hó 1. napjától 2027. január hó 31. napjáig terjedő időtartamra.
Trócsányi László a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Alkotmányjogi Tanszékének kutatóprofesszora, európai parlamenti képviselő, a Magyar Jogász Egylet elnöke, a Budahegyvidéki Református Egyházközség presbitere.

Rektor Úr szavait idézve:
"[Az oktatás, a kutatás és a közösség szolgálata testesítik meg azokat a pilléreket, amelyekre egyetemünk működésének víziója épül. Ezt tükrözik a Szentírás szavai is, miszerint „amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény, és ezt tanítják a próféták” (Mt 7, 12). Hiszem, hogy vezérfonálként szolgálnak e sorok, amelyek egyfelől segítenek bennünket, egyetemi polgárokat céljaink közös elérésében, másfelől pedig a református intézmény hagyományaihoz híven köteleznek is. Ezzel a lelkülettel hívom Önöket közös munkára.]"

Ünnepélyes istentisztelet keretében beiktatták Prof. Dr. Trócsányi Lászlót, a Károli Gáspár Református Egyetem február elsejével kinevezett rektorát. Az ünnepségre a Budapest-Budahegyvidéki Református Egyházközség templomában került sor február 19-én.
A beiktatási ünnepség istentisztelettel kezdődött, amelyen Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett igét, Máté evangéliumának azt a részét magyarázva, amelyben Jézus maga mellé vette három tanítványát, és „felvitte őket külön egy magas hegyre”. Balog Zoltán kiemelte: mindenkinek szól a hívás, hogy induljunk el, mert kell egy magas hegy, „annak elrejtettsége”, hogy „ráismerjünk és megértsük életünk értelmét Krisztusban”.

Rektor úr beszédében hangsúlyozta, hogy a fiatalok utat keresnek, az egyetemnek pedig ebben az útkeresésben is segítenie kell. Meglátása szerint „nagy, új kihívás az összhang megtalálása egyfelől a nemzeti hagyományok, identitás, másfelől az egyetemes értékek között. A Károli Gáspár Református Egyetemnek olyan egyetemnek kell lennie, amely képes megtalálni a nemzeti identitás és az egyetemes közötti természetes összhangot. Úgy kell megőriznünk nemzeti identitásunkat, hogy közben legyünk nyitottak a világra, fiataljaink az egyetemi csereprogramok révén külföldi tanulási lehetőségeikkel gazdagítsák tudásukat”.
Az egyetem célkitűzései között kiemelte, hogy a „Károli Gáspár Református Egyetemnek társadalmi felelőssége, hogy ne csak jól képzett technokratáknak adjon diplomát, hanem olyan önállóan gondolkodó értelmiségieket képezzen, akikben egyszerre van jelen a biztos szakmai alapokon álló gondolkodás és kritika, de főként önkritika, vízió és felelősség”. Szilárd értékrend, nyitottság, szolidaritás, társadalmi felelősségvállalás szükséges, hogy az egyén jól boldoguljon a jövőben is, ezért az egyetem oktatóinak, tanárainak is nagy a felelőssége a jövő nemzedékének tanításában.

Beszédének végén Rektor úr kiemelte, hogy az egyetem egyben egy család is, ahol oktatók, kutatók és hallgatók alkotnak egy nagy közösséget. Hozzátette, hogy rektori teendői mellett sem mond le a tanításról, illetve alkotó tagja kíván maradni a jogászi hivatásrendnek is.

A beiktatásról készült teljes képgaléria az alábbi linken érhető el:
http://www.kre.hu/.../65-prof-dr-trocsanyi-laszlo-rektor...
A beiktatásról készült felvétel az alábbi linken érhető el:
https://www.youtube.com/watch?v=QAL5JSx5hzk
Forrás: kre.hu

Prof. Dr. Trócsányi László
rektor

 

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont