Második rendezvényét tartotta a Károli Szabadegyetem

Június 23-án, második rendezvényével várta az érdeklődőket a Károli Szabadegyetem. A havonta jelentkező ismeretterjesztő rendezvénysorozat meghívott vendége ezúttal Dr. Pintér Sándor belügyminiszter volt, aki A Belügyminisztérium működése békében, pandémiában és háborúban című témában beszélgetett az est házigazdájával, Prof. Dr. Trócsányi László rektorral.

A Károli Szabadegyetem elindulásával Prof. Dr. Trócsányi László rektor célja, hogy „megnyissuk az egyetem kapuit azok előtt, akik kíváncsiak, nyitottak, felelősen gondolkodnak és érdeklődnek napjaink és sorsunkat érintő kérdések iránt. Én azt gondolom, hogy az egyetemnek sugároznia kell egy szellemiséget, vitakultúrát, és ezért döntöttünk úgy, hogy egy ilyen rendezvénysorozatot indítunk el” – nyilatkozta egyetemünk rektora a Trend FM műsorában. A szabadegyetem második előadásának meghívott vendégével kapcsolatban intézményünk rektora még hozzátette, hogy többek között azért esett a választás Belügyminiszter úrra, mert „szükség van arra, hogy olyan személyekkel, akiket az emberek csak a televízióban látnak, valahol találkozhassunk, és akár kérdéseket is feltehessünk nekik”.

A nagy érdeklődés mellett zajlott pódiumbeszélgetés során Magyarország hamarosan leghosszabb ideje hivatalban lévő belügyminisztere szakmai pályájának alakulásáról, azon belül is a rendőrséghez kötődő – a hivatását a későbbiekben is oly meghatározó – éveiről mesélt. A 2022-ben – folytatólagosan – negyedik kormányzati ciklusát megkezdő Pintér Sándor belügyminiszter a 2010–2022 közötti időszak kihívásairól, legfontosabb mérföldköveiről is beszélt az érdeklődőknek, kiemelve olyan témákat, mint például az árvízhelyzetek, a vörösiszap-katasztrófa, a közfoglalkoztatás bevezetése, a migráció, a rendőrség helyzete, a pandémia, az egészségügy területén az EESZT-rendszer bevezetése, illetve az orosz-ukrán háború belpolitikát érintő legfontosabb kérdései. A beszélgetés során szó esett még a rendőrség és a rendészet feladatainak különbségéről, illetve a büntetés-végrehajtás aktuális kérdéseiről, a börtönlelkészek szerepéről is.

A 2022. és 2026. közötti ciklusban az oktatásügy és az egészségügy is a Belügyminisztérium feladatkörei közé tartozik, így Rektor úr az ezeken a területeken tervezett fejlesztésekre is rákérdezett, válaszában Pintér Sándor pedig elmondta, hogy számára egyértelműen legfontosabb a gyerekek és a betegek érdekeinek figyelembevétele. Az egész társadalmat érintő témák mellett olyan könnyedebb kérdések is előkerültek, hogy Belügyminiszter úr mennyi időt tölt szabadságon és vajon melyik focicsapatnak szurkolnak a rendőrök?

A pódiumbeszélgetés előtt regisztrált vendégeink a Károlyi-Csekonics-palota történetével is megismerkedhettek a vezetett épületbejárás keretében.

A Károli Szabadegyetem a nyári szünet után, legközelebb szeptemberben folytatódik újabb neves, meghívott vendégekkel és izgalmas témákkal.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont