Üzemlátogatás a Paksi Atomerőműben 2023

A korábbi évek hagyományait megtartva 2023. október
6-án szakmai látogatáson vettek részt az Energetikai szakjogász szakirányú továbbképzés hallgatói a Paksi Atomerőműben. Kovács Pál, az erőmű vezérigazgatójának kabinetfőnöke évek óta oktat nálunk az Energetikai szakjogász képzés keretein belül, és minden évben meginvitálja a képzés hallgatóit, valamint a Továbbképzési Központ vezetőit, munkatársait hazánk legnagyobb energiaátalakító létesítményébe.
Az első és a harmadik évfolyamos hallgatók mellett részt vettek a már diplomát szerzett hallgatók, valamint az oktatói csapat másik oszlopos tagja, Dr. Fazekas Orsolya is.

A kritikus infrastruktúrára való tekintettel a látogatást fokozottan felügyelt beléptetés és regisztrációs folyamat előzte meg. Az élménydús program Kovács Pál Kabinetfőnök Úr prezentációjával vette kezdetét, amely során a hallgatók betekintést nyerhettek Paks I. érdekes múltjába, izgalmas jelenébe, valamint a jövő műszaki és jogi kérdései is említésre kerültek.
Szó esett Paks II. kialakításának terveiről és az infrastruktúra aktuális állapotáról, amelyet a 4. blokk látogatói folyosójáról szabad szemmel is megcsodálhattunk.
Egy rövid kávészünet után kezdetét vette az üzemlátogatás a 4. blokkon. Először a blokkvezénylőt felügyelő magasan képzett szakemberek munkáját ismerhették meg a látogatók,
ezt követően pedig a turbinacsarnok és a reaktorépület részletes bejárása következett.
A turbinacsarnokban talpunk alatt érezhettük azt az energiát, amely mindennapjaink működésében aktív szerepet vállal.

A látogatás utolsó állomásaként a 20 fős egyetemi csapat a Karbantartó és Gyakorló központot tekintette meg, amelyben egy valódi reaktor, gőzfejlesztő és egyéb nagyberendezések szolgálnak segítségül az egyedülálló oktatási és gyakorlási feltételekhez. Láthattuk a fűtőelem-kazettákat és be is mászhattunk a gőzfejlesztő tartályban lévő csővezetékekhez.

A szakmai kirándulás egy nagyszerű csapatépítő ebéddel zárult, amelyet a Paksi Halászcsárdában költöttünk el. A kötetlen beszélgetéssel egybekötött ebéden az első és harmadik évfolyamos hallgatók megbeszélték élményeiket. A végzős évfolyamosok a beszélgetés során kiemelték, hogy a most kezdő szakjogász hallgatóknak nagy előnyére válik, hogy láthatták a Paksi Atomerőmű működését még a nukleáris energia tantárgy hallgatása előtt, és így könnyebb lesz számukra a vonatkozó tananyag elsajátítása.

Köszönjük szépen Kovács Pál Úrnak és a kollégainak a meghívást és a körbevezetést.

Következő úticélunk a hamarosan bezárásra kerülő Mátrai Erőmű és a Visonta Bánya.

Budapest, 2023. október 24.               

Továbbképzési Központ

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont