Látogatás a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetbe

2019. április 11-én tanulmányúton vettek részt az ÁJK Nemzetközi Tanulmányok szak másodéves hallgatói. Pozsonyba látogattak, a magyar nagykövetség részeként működő Magyar Kulturális Intézetbe a tavaszi Károli Közösségi Napok egyik kiemelkedő programjaként.

A hallgatók a kulturális diplomácia és a nemzetpolitika gyakorlati és elméleti kérdéseiből kaptak ízelítőt az úton. Első kultúrmissziós tevékenységük részeként a „magyar költészet napja” alkalmából magyar költők verseinek szlovák fordítását osztogatták Pozsony óvárosában a járókelőknek, akik ezt nagyon jó hangulattal, kedvesen fogadták. Majd megtekintették a Magyar Intézet kiállítását, amelyet az intézet vezetője, Molnár Imre igazgató úr mutatott be.  
Délután a hallgatók útja Martosra (Martovce) vezetett, ahol találkoztak Gubik Lászlóval, az Esterházy Akadémia karizmatikus alapítójával és vezetőjével. Az akadémia a szlovákiai magyar kisebbség számára létrehozott tehetséggondozó-vezetőképző intézmény, amelynek célja a magyar ajkúak közéleti szerepvállalásának támogatása és erősítése Szlovákiában. Az Esterházy Akadémia megalapításáról, működtetéséről és kurzuskínálatáról szóló előadás elgondolkodtatta a hallgatókat e hiánypótló intézmény fontosságáról és a kisebbségi lét buktatóiról.

 


A tanulmányút utolsó állomása egy pizzériába vezetett Komárno-Komáromba, ahol a hallgatók kvízjátékban vettek részt felvidéki magyar fiatalok társaságában. A hangulat hamar emelkedetté vált, ahogy eluralkodott a versenyszellem a csapatok között. Bár az eredményhirdetés előtt vissza kellett indulni Budapestre a résztvevők nagy bánatára, az előzetes eredmények alapján látszott, hogy mindhárom károlis csapat igen jól szerepelt a főként kulturális kérdéseket tartalmazó kvízen.  

 


E feledhetetlen élményekkel gazdagító tanulmányút megszervezését elsődlegesen köszönjük Balogh Györgynek, a Külügyminisztérium szakmai főtanácsadójának és az ÁJK TNTI óraadó tanárának, Somogyi Gyulának, a Külügyminisztérium Kulturális Főosztály vezetőjének és Molnár Imrének, a pozsonyi Magyar Kulturális Intézet igazgatójának. A tanulmányi kirándulás anyagi támogatását pedig az ÁJK vezetőségének, elsősorban Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán úrnak és az ÁJK Hallgatói Önkormányzatának köszönjük.

Dr. Dancsi Katalin egyetemi adjunktus

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont