Az új büntetőeljárási törvény egyéves tapasztalatai

Október 4-én, a Református Egyház zsinati dísztermében került megrendezésre Az új büntetőeljárási törvény egyéves tapasztalatai című, nemzetközi tudományos konferencia. A tanácskozás célja, hogy körképet adjon arról, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak az elmúlt egy év alatt a törvény alkalmazása során a hivatásrendek képviselői, a jogtudósok, az elméleti és a gyakorlati szakemberek – fogalmazott Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, a KRE bűnügyi tudományok intézetének egyetemi docense,aki egyben  a konferencia főszervezője volt.

Dr. Homicskó Árpád Olivér nemzetközi és tudományos rektor dékán helyettes köszöntőjében  hangsúlyozta, hogy a konferencián a különböző szakterületek jogtudósai saját véleményüket fogalmazzák meg a tudományos kutatásaik, illetve tapasztalataik alapján. Viszont azt is vizsgálni kell, hogy az új Büntetőeljárási törvény az elmúlt egy év alatt milyen hatást gyakorolt a bűncselekményt elkövetőkre.


Dr. Czine Ágnes alkotmánybíró, rektorhelyettes

A programot tekintve, elénk tűnik az előadók illusztris névsora. Elsőként Dr. Kónya István, a Kúria elnökhelyettese vizsgálta a törvényi rendelkezéseket – egy év távlatából, és vonta le a következtetéseit.  Dr. Ibolya Tibor c. egyetemi docens, fővárosi főügyész előadásában számba vette az eljárási törvény  hatását globálisan is, és  a büntető eljárás dinamizmusát értékelte – ügyészi szemmel. Kiemelkedő pontja volt a konferenciának Prof. Dr. Robert Esser, a Passaui Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának előadása, akinek a segítségével betekintést kaphattunk arról, hogy milyen sarokpontjai vannak Németországban a büntetőeljárás modernizálásának. Korunk nagy kihívása a digitalizáció. Prof. Dr. Domokos Andrea intézetvezető egyetemi tanár (KRE ÁJK) előadása azt támasztotta alá, hogy ma már a büntetőeljárásnak is nélkülözhetetlen velejárója a digitalizáció.

Nagy érdeklődés kísérte Dr. Bánáti János c. egyetemi tanár, a Magyar Ügyvédi Kamara elnökének előadását is, aki tőle megszokott nyíltsággal szólt az eljárási törvény alkalmazása során a mindennapokban jelentkező anomáliákról is – a védő tapasztalatai alapján. Tágabb kitekintésben, az alkotmányos kihívások szemszögéből vizsgálta előadásában az eljárási törvény rendelkezéseit Dr. Czine Ágnes egyetemi docens. Hosszú és kanyargós útnak nevezte az elmúlt egy évet a büntetőeljárás szempontjából Prof. Dr. Tóth Mihály egyetemi tanár (KRE ÁJK), aki állítását részletekbe menő példákkal igazolta. Végül, a Mezőkövesdi Járási Ügyészség vezető ügyésze, Dr. Egerszegi Gábor előadta,hogy  az első fokon eljáró ügyész szemszögéből milyennek ítélte meg az eljárási törvény bizonyos rendelkezéseit.

A konferencián elhangzott előadások a közeljövőben megjelennek írásban, egy külön kötetben.

Meghívó

Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont