Sikeresen lezárult az MNB-pályázat

Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér Dékánhelyettes vezetésével sikeresen lezárult a Magyar Nemzeti Bank és a Károli Gáspár Református Egyetem között létrejött „Egyetemi hálózat a fenntartható fejlődésért” Horizontális támogatási program.

A Magyar Nemzeti Bank támogatásával a Károli Gáspár Református Egyetem több támogatási cél megvalósítására kapott lehetőséget.

1. Gazdasági, pénzügyi, valamint interdiszciplináris témájú előadássorozatok, illetve szemináriumok megvalósítására került sor a Bocskai István Állam- és Jogtudományi Szakkollégium hallgatói számára Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér Dékánhelyettes irányításával. 2021. szeptember 22. és 2021. december 1. között összesen tizennégy neves egyetemi oktató tartott előadást online (a rendkívüli kormányintézkedések bevezetése miatt) - Microsoft Teams felületen - formában az érdeklődő hallgatók részére. Az előadások a fenntarthatóság témakörére építve mutatták be a jogtudomány és közgazdaság területén felmerülő aktuális kihívásokat, problémákat. Az előadásokról általánosságban elmondható, hogy nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a szakkollégium tagjai az egyetemi kötelező tananyagon túl további hasznos ismeretanyaggal bővíthessék, fejleszthessék tudásukat. Minden előadás két részből állt: egy ismertető részből, melyet a könnyebb megértés végett az előadók által vetített diasorokkal kísérve mutattak be, majd ezt követően lehetőség nyílt az érintett témáról való kötetlen beszélgetésre, illetve kérdések feltételére.

2. 2021. november 19-én egész napos online workshop konferencia került megrendezésre „Környezeti fenntarthatóság/fenntarthatóság” címmel a Károli Gáspár Református Egyetem, Állam- és Jogtudományi Karán, a Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézete szervezésében (intézetvezető: Dr habil. Kovács Róbert). A workshop ötletadója Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán volt. A konferenciára az előadók a kar oktatói közül kerültek meghívásra, (jogász, szociológus, közgazdász egyaránt). Zárszavában Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér dékánhelyettes, aki szintén részt vett a szervezésben, kiemelte, hogy a kar hármas összetétele (állam-, jogtudomány, nemzetközi tanulmányok, gazdaság-, vezetéstudomány) lehetővé tette, hogy a fenntarthatóság - környezeti fenntarthatóság kérdését több tudomány szemszögéből is mélyrehatóan megvizsgálják, és e szinergia gazdagítja a vizsgálati eredményeket. Prof. Dr. Miskolczi-Bodnár Péter dékán vállalása alapján bejelentésre került, hogy 2022-ben az előadások anyaga a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Karának kiadásában könyvként is megjelenhetne majd. Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér dékánhelyettes javaslata szerint egy megfelelően kiegészített, átdolgozott (pl. vitakérdésekkel, rövid összefoglalóval, emlékeztető kérdésekkel) a „Fenntarthatóság – környezeti fenntarthatóság” kötet, ritkaságszámba menő sokoldalú megközelítésével egyetemi tankönyvként is megjelenhetne. A jelenlévők és a Gazdaság- és Vezetéstudományi Intézet vezetői vállalták, hogy a 2022/2023 tanév őszi félévében szabadon választható tantárgyként a kar minden hallgatója számára nyitott előadásokon hétről – hétre a workshop előadói bővebben is kifejthetik szakterületük sajátos nézőpontjaikat.

3. 2021. október 12-én a II. Ipar 4.0 konferenciát „Ember és technológia a vírus árnyékában” címmel, - tekintve a pandémia kiszámíthatatlanságára - online csatornán keresztül szervezte a KRE ÁJK Munkajogi és Szociális Jogi tanszéke részéről Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér, illetve a Gazdaság- és Vezetéstudományi intézete részéről Dr. Csillik Péter és Dr. habil. Kovács Róbert. Ismét szakmákon átnyúló megközelítésben mutatták be, hogy hol tart a világ és Magyarország. A konferenciára 177-en regisztráltak a KRE rendszerén keresztül, illetve a szervezők megkeresése útján. A plenáris ülés mellett öt szakmai szekció került megszervezésre. A konferencián hallgatók számára is lehetőség nyílt az előadástartás-élmény megtapasztalására. Mindezeken összesen 37 előadó vett részt. Összességeben a konferencia, az online megtartás nehézségei, újdonsága ellenére megismételte az I. ipar 4.0 konferencia sikerét.

4. 2021. december 09. napján pályázati felhívás formájában Prof. Dr. Czine Ágnes rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettes asszony meghirdette az MNB Horizontális Program Versenypályázatát az egyetem bármely karának teljes idejű vagy részidős alapképzésben, mesterképzésben, vagy osztatlan képzésben részt vevő, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatók részére. A Kari Bíráló Bizottságok szöveges értékelése és pontozása alapján az alábbi hallgatók részesültek ösztöndíjban: Paluch Adrián János (ÁJK), Puliusz Vivien (BTK), Serfőző Márk (ÁJK), Oláh Georgina (ÁJK) és Orbán Cintia (ÁJK). 2022. március 3-án ünnepélyes keretek között Dr. habil. Homicskó Árpád Olivér Dékánhelyettes adta át az elismerő okleveleket a díjazottak.

5. A Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Könyvtára 32 példánnyal gyarapította állományát a Magyar Nemzeti Bank támogatásának felhasználásával. A beszerzés során a Kar Könyvtára igyekezett színvonalas és változatos könyveket választani, melyek mind a hallgatók, mind oktatók tudásának gyarapodását szolgálják. Ezen kötetek nem csupán az általános tananyag elsajátítását teszik lehetővé, hanem a kutatásokban elmélyedni kívánó Olvasók tudásvágya és a fenntarthatóság témájában való elmélyülése is lehetségessé válik.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont