Workshop a nők elleni erőszak megszüntetésének lehetőségeiről

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából (november 25.) az Argentin Nagykövetség három előadó részvételével kerekasztal beszélgetést kezdeményezett a Károli Gáspár Református Egyetemen. Prof. Dr. Trócsányi László rektor megbízásából Prof. Dr. Szuchy Róbert oktatási rektorhelyettes köszöntötte a résztvevőket. A beszélgetést az argentin nagykövet, Hernán María Patiño Mayer úr kezdte, aki ismertette a közönséggel a november 25-i világnap létrejöttének történelmi hátterét, majd beszámolt az argentin állam azon törvényeiről és lépéseiről, melyeket a nők elleni erőszak felszámolásának érdekében tesz.

Ezt követően Prof. Dr. Domokos Andrea dékánhelyettes, az Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Intézetének vezetője beszélt az erőszak új formájáról: a digitális erőszakról, amely sajnálatos módon növekedett a COVID-19 pandémia alatti bezártság alatt és amely azonnali lépéseket igényelt az államoktól. Domokos Andrea ENSZ, EU és WHO dokumentumokra hivatkozva ismertette, hogy a COVID-19 pandémia alatt még nehezebbé vált a családon belüli erőszak és a partnerbántalmazás áldozatainak helyzete. Az ún. Árnyék pandémia összezárta a bántalmazókat a bántalmazottakkal. Válságok idején a nők elleni erőszak mindig megnövekszik, így volt ez pl. az Ebola- járvány idején is. Míg a lezárások az internet szélesebb körű alkalmazását eredményezték, sajnálatos módon a nők elleni cyber-erőszak is felerősödött.

Domokos Andrea foglalkozott a cyber-erőszak szociális és egészségi következményeivel is. Hangsúlyozta, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok megsértése. AZ EU Parlament törekvéseivel értett egyet, szorgalmazta az EU-s szintű törvényalkotást. A tagállamoknak biztosítani kell a nőáldozatokat arról, hogy a sérelmükre megvalósított offline és online bűncselekmények egyaránt büntetendőek. Végső következtetése az volt, hogy a törvényalkotáson túl az államok legfontosabb feladata az oktatás, amely során eljuttatják a társadalom számára az üzenetet, hogy a kiszolgáltatottakat meg kell védeni.
Végezetül Dés Fanni, a NANE (Nők a Nőkért Együtt az erőszak ellen) képviselője beszélt a nők elleni erőszak magyar kontextusáról, bemutatta az egyesületük tevékenységét, melynek célja az áldozatok segítése és az erőszak felszámolása.

 

A teljes képgaléria ide kattintva tekinthető meg.

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont