A roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései című konferencia

A Károli Gáspár Református Egyetem Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely keretében zajló A cigányság helyzete Magyarországon 50 év múlva című kutatás résztvevői egyetértenek abban, hogy a különféle kisebbségek – legyen szó akár a határon túli magyarságról, akár a hazai cigányságról – megmaradásának és belső megújulásának egyik lényeges előfeltétele, hogy maga a közösség „érdekelt” legyen ebben – azaz legyenek olyan érvei, céljai és értékei, melyek egy pozitív önkép keretei között a teljes közösség és az egyén szintjén is hajtóerőként funkcionálnak.

Hogyan válhatnak a romákra jellemző nyelvek, nyelvi gyakorlatok, regiszterek és beszédmódok a mainál határozottabban a magyarországi közélet, az oktatás részévé, hogyan támogathatják ezeket a folyamatokat cigány/roma emberek, illetve hogyan tudnak az akadémiai tudományosság képviselői együttműködni más jellegű, például helyi tudások birtokosaival? Milyen pozitív következményei lehetnek ilyen változásoknak? Milyen társadalmi körülmények, milyen intézményes megoldások, akár jogszabályi rendelkezések járulhatnak hozzá ahhoz, hogy a közeljövő cigány fiatalsága gyakorolja, felerősítse, kiteljesítse és annak minden elemében tovább vigye a cigányság kultúráját (kultúráit)? Milyen szerepe lehet ebben a többségi társadalomnak, az állami intézményrendszernek? És milyen a roma civil társadalomnak?

Melyek a cigány identitás(ok) legújabb elemei, összetevői a mai Magyarországon, illetve milyen elmozdulások prognosztizálhatóak a középtávoli jövőben?

Ilyen és ezekhez hasonló, nem könnyen megválaszolható, ám különösen lényeges kérdésekre keressük a válaszokat a több tudományterületet is bevonó rendezvényen, melyen Önt is szeretettel látjuk!

KRE ÁJK Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhelye

Helyszín: 1088. Budapest, Múzeum u. 17. - Károlyi-Csekonics-palota, Szivarszoba

Időpont: 2023. február 8.

Meghívó

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Közösségi Média

Károli Podcast

Károli Podcast

 

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

nyelvvizsgaközpont