Sikeresen lezajlott a roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései konferencia

A Károlin 2022 szeptemberében indult el A cigányság helyzete Magyarországon és Európában 50 év múlva c. kétévesre tervezett kutatás a Lőrincz Lajos Közjogi Kutatóműhely keretei között, méghozzá mind az öt kar oktatóit és hallgatóit bevonó kutatásként, Prof. Dr. Rixer Ádám vezetésével. Ennek elsődleges célja, hogy a cigánysággal összefüggő, az Egyetemen már korábban is létezett kutatócsoportokat, illetve egyéni kutatásokat egy szoros és folyamatos együttműködés keretében fogja össze, egy interdiszciplináris irányultságú párbeszédet is elindítva a tudomány, a jogalkalmazók, a civil/egyházi szféra képviselői és az egyéb gyakorlati szakemberek között.

E kutatás keretében került sor 2023. február 8-án, a Csekonics-palotában A roma identitás és érdekvédelem aktuális kérdései című konferenciára, amely nagy érdeklődés mellett, 18 előadót felvonultatva, sikeresen zajlott le. A programban négy blokk különült el: egy jogi, egy felzárkózási és missziós, egy nyelvi és egy, a tágabb értelemben vett kulturális reprezentáció kérdéseit feszegető rész. Szerencsés módon nem csupán a téma legjobb hazai elméleti és gyakorlati szakemberei (kultúrantropológusok, pedagógusok, nyelvészek, jogászok, pszichológusok, lelkészek, szociális munkások, médiaszakemberek, muzeológusok és sokan mások) vettek részt a tanácskozáson, de három blokk végén éles, egyúttal tényszerű és a szükséges tiszteletet megadó vita is kialakult. A résztvevők kifejezték abbéli reményüket is, hogy a hiánypótló kezdeményezés keretei között további, hasonló alkalmakra is sor kerül. 

Következő rendezvényként már szervezés alatt áll egy multidiszciplináris konferencia, amely valamennyi hazai, a cigánysággal összefüggő témát kutató doktori hallgató számára kívánja lehetővé tenni az eszmecserét egy kétnapos rendezvény keretében.

Meghívó
Galéria

Következő események


Összes esemény

Napi biztatás

Sport a Károlin

Sport a Károlin

 

Közösségi Média

nyelvvizsgaközpont